Ahmed Burić za N1: Dovedeni smo u poziciju sadake, trpimo da nas jašu

Vijesti 12. apr 202116:53 > 20:23 1 komentar

Ahmed Burić, pisac i novinar, za N1 je rekao da vlast u BiH pravi sve gore i gore poteze, te da ono što su napravili za vrijeme pandemije je kriminal prema građanima. Zbog toga je potpisao i tužbu koju je podnijela grupa građana. Rekao je da je zemlja dovedena u poziciju sadake, za što postoje konkretni krivci, a sve ono što se učinilo građanima BiH je skandalozno i neoprostivo.

Burić je u Danu uživo na N1 komentarisao brojne aktuelne teme, a u uvodu je rekao da za pisca nije loše da je zatvoren.

“Za pisca nije loše da je zatvoren, podnosim što radim. Dobro je da poštujemo mjere – vidite u šta ovo ide. Pisac treba da sjedi i radi svoje stvari, uvijek je tako bolje da svako radi svoj posao”, rekao je.

Što se odnosa vlasti prema pandemiji tiče – kazao je sljedeće:

Trpimo da nas jašu

“Ja sam na stajalištu da što se više pravimo da tu vlast amnestiramo – ona radi sve gore poteze. Ono što je napravila naša vlast je kriminal prema građanima. Mi taj kriminal trpimo, trpimo da nas jašu. Po tom pitanju nismo učinili ništa.”

On se zahvalio za svaku vakcinu koju je donirao bilo ko, pogotovo zdravstvenim radnicima.

“Dovedeni smo u poziciju sadake. Postoje konkretni krivci. Podržao bih onu tužbu koju je potpisala grupa građana. Ja sam je potpisao”, kazao je Burić.

Istakao je kako to treba da ide u proceduru, jer:

“Ovo skandalozno. Ovo što se učinilo građanima je neoprostivo.”

“Njih da je zanimalo nešto drugo osim vlasti – reagovali bi na vrijeme. Ovoj državi se o glavi radi na svakoj tački gdje se to može. Mi nemamo NATO, civilne istitucije koje bi to mogle spriječiti. Mislim da je čovjek odgovoran za ono što jeste. Ti ljudi nisu nikada ponudili objašnjenje zbog čega nama ovo oni rade”, kazao je.

O Jovanu Divjaku

Burića je krajem protekle sedmice pogodila i vijest o smrti Jovana Divjaka. Od njega se oprostio riječima:

“Rekao si: “Nisam dobro. Ali kad sam vidio da si ti, morao sam doći. Hvala ti, bio si svjetionik. U svakoj situaciji, ovo bi bio moj raspored. Hvala ti Jovane. Nisi dao da Te zovem Generale. Zbogom, Veliki.”

“Biće praznije Sarajevo. On je imao u sebi toplinu nesvakidašnju za vojnika. On je bio oficir i džentlmen. On je bio gospodin čovjek. Njegova vizija Bosne je ona koja je meni bila najbliža među tim vojnim ljudima”, rekao je Burić u razgovoru za N1.

Divjak, rekao je Burić, posvetio svojoj Fondaciji, znao je šta su važne stvari i kao takav je bio svetionik.

“To što smo privatno uglavnom govorili o umjetnosti i politici – želio bih da nekada pročitam tu knjigu koju je ostavio. Ono u što je on vjerovao – vjerovao je najveći broj dobronamjernih ljudi”, pojasnio je Burić.

“Svojim ponašanjem je zaslužio puno više nego što je za života dobio. Ja se nadam da ćemo znati očuvati ono što je sanjao”, zaključio je gost N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare