Ahmetović: Srbija neće ući u EU ako bude slijedila ideju “srpskog sveta”

Vijesti 06. apr 202221:37 > 22:15 3 komentara
N1

Adis Ahmetović, član Bundestaga i glavni izvjestilac za Zapadni Balkan poslaničke grupe vladajućeg SPD-a u parlamentom odboru za vanjsku politiku, u Pressingu na N1 komentarisao je odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, izmjene Izbornog zakona, ali i uspostavljanje tzv. "srpskog sveta" navodeći da Srbija neće ući u Evropsku uniju ukoliko bude slijedila tu ideju.

Komentarišući odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te uvredljive izjave Zorana Milanovića, hrvatskog predsjednika Ahmetović je istakao da je prošle sedmice bio u posjeti toj zemlji i Sloveniji te da su utisci izuzetno pozitivni. Naglasio je da Hrvatska ima veliku odgovornost jer je riječ o članici Evropske unije i NATO-a.

“I zbog toga mi očekujemo od Hrvatske da će ona biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini. To je važno reći predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću. Hrvatska je oduvijek birala evropski put i naravno da ponekad te izjave Milanovića nas začude zašto je taj njihov odnos prema BiH ponekad čudan. Naravno da u interesu Hrvatske i BiH mora biti da se te dvije zemlje drže zajedno jer nema pobjede ni u jednom slučaju da su one razdvojene”, kazao je Ahmetović.

Upitali smo šta ako se desi da propadne dogovor oko Izbornog zakona i dođe do bojkota izbora kako je već najavljivano?

“Danas je Njemačka u Bundestagu jasno odgovorila na to i rekli smo da mi želimo da se izbori održe u oktobru 2022. godine. To nije samo stav parlamentaraca nego i cjelokupne vlade. I visoki predstavnik Christian Schmidt je danas također jasno rekao da se ove godine moraju održati izbori u BiH. Mislim da su to sada sve taktičke igre, da se pronađe dogovor u Briselu u vezi sa Izbornog zakona i da će se izbori održati. Bez obzira na to da li će biti dogovora ili kompromisa, izbori ove godine moraju biti održani u BiH. Ja sam siguran da će biti ove godine”, potvrdio je Ahmetović.

Zapitao se Ahmetović kakva bi se slika poslala svijetu da se zvaničnici Njemačke nađu u nekom hotelu u Hanoveru i razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona bez rasprave sa parlamentarcima.

“To se isto pitam i za Hrvatsku, znam da ona nikada ne bi dozvolila da se takvo nešto desi, da se u Dubrovniku razgovara o Izbornom zakonu. Zašto se to ne radi otvoreno, javno, sa jednom širinom, da svi znaju o čemu se radi. Nego se sve dovelo pred kraj, šest mjeseci pred izbore kada je veliki pritisak i žurba. To nema smisla. Zbog toga sam ja protiv takvog načina pregovora. To ne bi dozvolila ni Republika Srpska, ni Srbija”, dodao je.

Podsjetili smo Ahmetovića i na to da Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije stalno govori o tome da je zadatak ove generacije zapravo uspostava “srpskog sveta”. Interesovalo nas je koliko su zemlje susjedi, posebno Bosna i Hercegovina ugroženi takvom retorikom i koliko je to projekt koji podržava Rusija.

“Mogu misliti da je to u cilju Vladmira Putina, ali također mislim da politička situacija u Srbiji nije nimalo laka. Isto tako mislim da i Aleksandru Vučiću nije lako balansirati između tih ekstremnih situacija sa obje strane. I taj Vulin sa takvom pričom radi protiv demokratskog i evropskog principa. Svi znamo, to sam ja siguran da Srbija ne može ući u Evropsku uniju ako bude pratila ideju ‘srpskog sveta’. Meni je Vučić lično rekao da cijeni teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Dakle, ne može to cijeniti ukoliko prati ideju ‘srpskog sveta’. Kod nas se u Njemačkoj ovako ne priča i ima samo jedna stranka, a to je AfD, ali nju niko ne sluša i ne obraća pažnju na nju, možda samo 10 posto ljudi. To sve ukazuje na to da moramo raditi na demokratizaciji Zapadnog Balkana. I u tom procesu sve vlade i u BiH i u Srbiji i Hrvatskoj imaju veliku odgovornost”, naglasio je Ahmetović.

Dalje je Ahmetović u kontekstu demokratizacije naveo da se nada da će se u oktobru na izborima u BiH donijeti progresivne odluke.

“Ja sam prinicipijelan čovjek i ako kažem da se ne smiju ni hrvatski ni srpski predsjednik uključiti u izbornu kampanju, neću ni ja to uraditi. Samo želim reći da građani BiH trebaju birati stranke i osobe koje žele BiH vidjeti u Evropskoj uniji, koji žele stabilnost i bolju budućnost države te žele njen napredak. Ne samo da se sve svodi na priču o ratu i Dejtonu jer te priče i tjera mlade iz BiH. Mislim da je narod pametan i da će ovaj put izabrati pravu opciju”, poručio je Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare