Akademik Duraković: Politička opstrukcija Ministarstva pravde BiH

Vijesti 15. feb 202115:39 1 komentar
N1

N1 je i dalje bez odgovora državnog ministra pravde i nadležnog Ministarstva zašto nije provelo konačnu odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj je bilo obavezno upisati državnu Akademiju nauka i umjetnosti u registar pravnih lica Bosne i Hercegovine.

U očekivanju sljedećih poteza punomoćenika Akademije koji će slijediti, saznajemo, ove sedmice, tražili smo reakciju jednog od članova ANUBIH-a, akademika Esada Durakovića.

O neimplementiranju presude Ustavnog suda BiH nije za N1, kako nam je naglasio akademik Duraković, govorio u ime ANUBiH-a jer za to nema ovlaštenje, nego samo kao “običan” član Akademije i kao osoba koja je veoma zainteresirana za pravni status ove najznačajnije naučne institucije u svakoj zemlji.

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, i ANUBiH nastavlja da postoji dok se o tome, eventualno, ne donese drukčija odluka. Dakle, status ANUBiH-a je legitiman, ali resorno ministarstvo odbija da ANUBiH unese u registar pravnih lica što silno otežava administrativne, menadžerske poslove u vezi s normalnim radom tako važne institucije. Očito je da nastoje zagorčati život ANUBiH-u političke birokrate i neprijatelji svih najvažnijih simbola državnosti BiH. Zato se u BiH osniva niz drugih akademija nauka i umjetnosti, na ‘nižem nivou’, kao suštinski faktori njene fragmentacije”, naglasio je akademik Duraković.

N1

Akademik naglašava kako su istekla tri mjeseca (kao krajnji zakonski rok) da Ministarstvo implementira presudu Ustavnog suda u korist ANUBiH-a i da se ova institucija unese u Registar pravnih lica.

Akademik Duraković dalje ističe: „Svakome je ovdje jasno da se radi o političkoj opstrukciji Ministarstva jer se time osujećuje jedna od ključnih institucija države, simbol državnosti – kao što sam rekao. Ostaje nejasno, međutim, kakva je to zemlja u kojoj se ne poštuju njene apsolutno najviše pravne instance – presude Ustavnog suda! To je zaista šokantno. Ostaje čudno također kako to da visoki predstavnik, koji je ovdje u poziciji protektora, ne nameće implementaciju presuda Ustavnog suda, pa tako i ove presude, nego knjiži na svoj ‘konto’ još jedan fundamentalni neuspjeh”.

U odluci Ustavnog suda BiH jasno je navedeno da je ‘odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine, koji vodi Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, u suprotnosti s demokratskim načelom Ustava Bosne i Hercegovine i načelom kontinuiteta pravnih propisa Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine’.

“Čudno je i to – a u ovoj zemlji nikad kraja čudesima! – kako Ministarstvo, koje treba da bude uzor u poštovanju legaliteta, zakonitosti, može biti toliko institucijski osiono da ne priznaje ono što je priznao i Dejtonski mirovni sporazum, ali i Ustavni sud ove zemlje. Riječ je o još jednom aktu nevjerovatne političke bahatosti”, zaključuje za N1 redovni član ANUBiH-a Esad Duraković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare