Akademska zajednica RS: Valentin Inzko je ugasio demokratske principe u BiH

Vijesti 29. jul 202118:50 5 komentara

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH poručuje da je spreman podnijeti ostavku u Predsjedništvu, ali ima uslove, a to je da ne bude biran novi član. Sve to najavljuje uoči sjednice Narodne skupštine koja će biti zatvorena za javnost. Iz Republike Srpske još jednom odbacuju nametanje bilo kakvih odluka i zakona koje je donio Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH. Glas je ovaj put digla akademska zajednica i to sa Fakulteta političkih nauka.

Vlada Republike Srpske na posebnoj sjednici utvrdila je da su Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika , te izmjene Krivičnog zakonika RS, usaglašeni sa Ustavom, te ih uputila u daljnju proceduru. Tako će sutra, tačno sedam dana od donošenja odredbi zakona o negiranju genocida, svoj odgovor dati NSRS. Neće se kaže član Predsjendištva BIH Milorad Dodik, dozvoliti “satanizacija srpskog naroda”, a u skupštini će iznijeti ideju da se povuče iz državnog Predsjedništva.

“Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva ispred Srba i da na taj način pokažemo stav o ovoj situaciji”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Krivična prijava protiv novinara RTRS

Komentarisao je i prvu krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića, a koju je podnio Ćamil Duraković.

“Vjerovatno je rješenje da se mi sami svi prijavimo, svih nas milion Tužilaštvu, pa da vidim šta će onda uraditi. Sami sebe prijavimo, pa kažemo evo šta sada hoćete. Ja sam to već sinoć uradio. Danas održavamo neke operativne sastanke. Uspostavićemo u svim našim policijskim stanicama telefone da ukoliko bilo koji građanin bude imao s tim problema da se prjavi na taj broj. Policija RS razrađuje sve aktivnosti, biće spremna da svakoga zaštiti u tom pogledu. Ukoliko bude bilo koji pokret SIPA-e, ili Obavještajne službe na tom planu, naša sljedeća odluka je da će se oni protjeraju iz RS i neće moći institucionalno da djeluju”, naveo je Dodik.

“Srebrenica ne smije biti predmet manipulacije”

Dok Dodik potvrđuje da se razgovaralo o vladi nacionalnog jedinstva, Mirko Šarović saopćava da će SDS uvijek biti opozicija ovakvoj vlasti, ali nikad opozicija Republici Srpskoj. Dodaje da “Srebrenica ne smije biti predmet manipulacije niti argument za optužbe protiv srpskog naroda i RS”. U Ujedinjenoj Srpskoj su kažu proveli anketu sa 10 000 ispitanika.

“Da li podržavate odluku Visokog predstavnika? Da: 1,6 posto. Ne: 95,7 posto. 2,93 posto se nije izjasnilo”, dodao je Nenad Stevandić, predsjednik US.

O novonastaloj situaciji oglasila se i akademska javnost.

Reagovali profesori s FPN u Banjaluci

Profesori Fakulteta političkih nauka Banjaluka, rekli su da je Bosna i hercegovina do sada bila protektorat, a od sada totalitarno društvo. Založili su se da se vrati odlučivanje u parlamente.

“Valentin Inzko je ugasio demokratske principe u Bosni i Hercegovini od prošlog petka. Ja neću da prihvatim da moje dijete ima hipoteku genocidnog naroda. Znate prema kom narodu se donose ovakve odluke zakonske snage? Prema narodu kojeg treba denacifikovati. Znate šta znači denacifikacija? Budite sigurni da ovo što se dešava prema srpskom narodu, da je revizija istorije, ne samo proteklog rata, nego revizija istorije koja se desila u Jasenovcu, 40 km odavde”, kazao je Željko Budimir, profesor međunarodnog prava FPN Banjaluka.

Dok kriza uzima maha i najavljuju se nove blokade, peticiju protiv nametanja zakona odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka potpisalo je oko 50 000 ggrađana . Ipak, Nebojša Vukanović kaže da je peticija doživjela debakl, a služi samo, navodi, za “pokušaj podizanja opadajućeg SNSD-ovog rejtinga ”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare