Akademska zajednica u RS zabrinuta procesom utvrđivanja izbornih rezultata

Vijesti 26. okt 202221:04 1 komentar

Inspektori SIPA-e obavili su uviđaj u Glavnom centru za brojanje, a o predmetu dalje odlučuje državno Tužilaštvo. Dok se čeka epilog prebrojavanja, oglasila se i akademska zajednica dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. Zabrinuti su procesom utvrđivanja izbornih rezultata, ali i radom Centralne izborne komisije.

Uviđaj je gotov… SIPA je sumnje na krivično djelo u vezi izbornog procesa proslijedila postupajućem državnom tužiocu. Šta kriju vreće, utvrđuje se. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba odmah i bez odlaganja da saopšti rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske, te da obustavi dalju politizaciju procesa, kažu pravnici okupljeni u banjalučkom rektoratu.

“Da je BIH demokratska i samostalna zemlja u kojoj se poštuje vladavina prava, mi ne bismo bili u problemu da još traje izborna noć”, kazao je Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

“Postoje indicije, mišljenja, utisci da imamo međunarodni faktor koji je umiješan u to”, kazao je Marko Gutalj, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Institucija predsjednika Republike Srpske je do sada bila primjer stabilnosti, te takva treba i da ostane, zbog čega se osuđuje pokušaj destabilizacije ove institucije od strane Centralne izborne komisije BiH, zaključak je učesnika okruglog stola “Izbori u BiH 2022 – između vladavine prava i krize demokratije”.

Reforma zakonodavstva kažu da, nametanje ne.

“Da političke elite sjednu bez onih koji bi suflirali sa strane, i dogovorili se šta je to u izbornom zakonu moguće objektivno promijeniti”, kazao je oran Marković, dekan pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Politička nestabilnost na unutrašnjem, ali i na vanjskom planu negativno utiču na ekonomiju i investicije.

“Investicije padaju u izbornom procesu i tamo gdje je on regularan, a kamoli gdje su takve teškoće prisutne”, kazao je Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Slučajno, ili ne – baš kao i vladajući u Republici Srpskoj, razmišljaju i ovi predstavnici akademske zajednice; Odbacuju uvođenje procesne radnje kontrole izbornih rezultata prije njihovog preliminarnog objavljivanja, te smatraju da se sve pretvorilo u pokušaj promjene već iskazane izborne volje građana. Inače, ovi predstavnici akademske zajednice tvrde.

“Ne želimo da se stavljamo ni na stranu pozicije ni opozicije u RS. Želimo da kažemo onako kako jeste”, kazao je Radoslav Gajanin, rektor Uninverziteta u Banjaluci.

Politička kriza u RS, nastala zbog izbora za predsjednika RS, i zbog neslaganja u vezi toga da li je bilo neregularnosti, krađe ili ne, mogla bi da utiče i na formiranje Vlade RS. Odnosno, njeno prolongiranje. Svi se slažu da novac kojim raspolaže institucija predsjednika nije veliki, oko 10 miliona KM godišnje, ali da je politička moć koju ima institucionalno, mnogo veća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare