Akcija SIPA-e u Bijeljini

Vijesti 27. jan 202116:26 > 16:27
Ilustracija (Foto: N1)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području općine Bijeljina pretresli dva stambena objekta zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima pranje novca i međunarodna trgovina ljudima, koja su počinjena na teritoriji BiH i Kraljevine Švedske.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnog javnog tužilaštva Kraljevine Švedske.

Tokom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama.

Tokom 2019. godine, švedska policija počela je istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe, čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavile protivpravnu imovinsku korist veću od tri miliona eura.

O realizaciji navedenih naredbi, policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH Tužilaštvu BiH.