“Ako Evropa bude spora kao što je bila do sada – osjetit će posljedice”

Vijesti 02. mar 202218:53 0 komentara
N1

Rusija bi mogla zauzeti oštriji stav u Bosni i Hercegovini, upozoravaju stručnjaci dok ovih dana u Brisel pristižu brojni apeli da se hitno, zbog mogućeg širenja krize, krene u pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana europskoj zajednici. Hoće li Brisel to dozvoliti?

I dok mnogi upozoravaju da kriza u Ukrajini može ostaviti snažne posljedice na evropske integracije, u Brisel pristižu brojni apeli da se BiH hitno primi u EU. ‘Zaštitite bh. građane’, zavapili su nekadašnji visoki predstavnici Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko, od scenarija sličnog ukrajinskom.

“Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose sa Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo”, saopštili su bivši visoki predstavnici u BiH.

Iz sličnog razloga predložio je i hrvatski predsjednik da se BiH dodjeli status kandidata. Iako ne misli da će doći do sukoba, Milanović poručuje, vrijeme je da Srbija i RS odluče gdje pripadaju.

Zvanični stav Brisela o hitom pristupanju BiH i dalje nedostaje. No, prema riječima njemačke ambasadorice u BiH, to se tek tako neće desiti.

“Mislim da je ovo momenat da se shvati važnost članstva u EU i NATO-u, mislim da to sada shvataju i političari i zato sada čujemo česte pozive za članstvo, ali to su i pozivi da se shvati da se nešto mora desiti i u samim državama koje žele pristupiti. Jer premalo se radi. Nisu samo EU i NATO tu da vas prime, nego to mora doći s obje strane”, rekla je Margaret Uebber, ambasadorica Njemačke u BiH.

Politika EU se može promijeniti u nekoliko dana

No trenutna kriza pokazala je, smatraju eksperti, da se poltika EU, može promijeniti u nekoliko dana. Stoga nije nerealno da se desi preokret u politici EU prema BiH i zemljama Zapadnog Balkana. Za sada se situaciju na Blakanu pomno prati.

“Teško je reći šta će tačno da se desi ali mogu reći da emocije i promišljanja koja trenutno ovdje stoje jeste da ukoliko se neke zemlje kao što su Srbija ne priklone sankcijama i poziciji EU da onda strategija prema regionu treba biti takva da se onim zemljama koje se jesu priklonile i koje su uz EU, da se njima omogući podrška i da se njih pozitivno podrži u tom smislu”, rekao je za N1 Adi Ćerimagić, ekspert za EU integracije.

A da je sad vrijeme da se BiH pridruži evopskoj zajednici smatraju i u Evropskom pokretu BiH. S obzirom da je svrstana među tri zemlje na koje se kriza može proširiti, potrebnije je to BiH sada, nego što je, podsjećaju, bilo pojedinim zemljama koje su sada članice unije.

Ukoliko Evropa bude spora, kao što je bila do sada, poručuje Praštalo iz Evropskog pokreta u BiH, posljedice toga osjetit će najviše upravo ona sama.

Detaljnije u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!