Ako im ne povećaju satnicu, radnici u zdravstvu TK planiraju štrajk svako jutro

Vijesti 12. sep 202219:23 0 komentara

Uposlenici u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu su danas održali polusatni štrajk tražeći povećanje satnice. Do kraja godine je potrebno oko 12 miliona KM za povećanje plata oko 5.000 uposlenih i sredstva postoje, ali ne i volja vlasti, tvrde sindikati iz kojih poručuju građanima da će dobijati svoje usluge u skladu sa pravilima štrajka.

Zaposleni u zdravstvu traže povećanje satnice sa 2,51 na 3 KM. Od 5.000 uposlenih, 700 njih ima 543 KM platu, podaci su sindikata. Plata specijaliste sa 5,0 koeficijentom je 2.037 KM.

“To vam je 1.000 eura. Bezprizorno je sada davati neke informacije u smislu da je plata zdravstvenih radnika puno veća. Dodaci na platu u okviru zdravstvenog funkcionisanja su nešto sasvim drugo. Jedan mladi specijalista mora imati pet do sedam dežurstava”, kazao je dr. Esad Brkić, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu.

A da bi UKC Tuzla i druge zdravstvene ustanove, zadržale i tog i sve druge specijaliste ali i ostalo medicinsko osoblje, potrebna je stimulacija ili oni odoše, rečeno je danas.

“Svi mi znamo da će realizirani doktori vrlo lako omogućiti sebi egzistenciju. Isto tako, svjedoci smo velike potrebe za srednje medicinskim kadrom. Ne može zdravstveni sistem funkcionisati ako smo jedni bez drugih”, kazala je dr. Elvira Konjić, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije.

Generalno stanje u zdravstvu u ovom kantonu najbolje znaju pacijenti. Doktori tvrde da su za sve odgovorni oni koji donose odluke te da se nadaju dogovoru sa Vladom.

“Šta će oni koji odlučuju o nama uslovima rada, a onda to prezentiraju da smo mi glavni krivci za to, šta će učiniti ukoliko dođe do odliva kadra jer sve ima svoje granice tolerancije”, pita se Konjić.

“Pokušaj prebacivanja efektivnosti i efikasnosti zdravstvenog sistema na zdravstvene radnike, bezprizorno je. Zna se čija je to nadležnost i ko rukovodi zdravstvenim sistemom”, poručuje Brkić.

Osim predstavnika sindikata, jedini uposlenik UKC-a Tuzla koji je danas htio reći javno svoj stav, kazao je da je protiv štrajka jer je veći problem od plate, stranačko i nekontrolisano zapošljavanje.

“Treba da između sebe štrajkujemo protiv neradnika u UKC-u pa tek onda za plate. Pune su kancelarije neradnika, stranačkog zapošljavanja. I dobro nas narod trpi”, kazao je Ševal Pezić, upslenik UKC Tuzla.

Sindikati su Kantonalnoj vladi poslali zahtjev za sastanak u srijedu te odabrali članove pregovaračkog tima. Iz resornog ministarstva nam je potvrđeno da će i Vlada odabrati svoje predstavnike za pregovore.

Uposleni u zdravstvenim ustanovama u TK narednih dana će svako jutro, za vrijeme pauze za doručak, održavati miran štrajk. Ukoliko ne dođe do dogovora sa Vladom TK, uposleni u zdravstvu planiraju od 19. septembra, generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!