Ako kampanja za vakcinaciju u FBiH postoji – malo je onih koji za nju znaju

Vijesti 06. jul 202118:31 2 komentara

Vakcinalne punkove imamo, ali vakcine nemamo. Zato su prazni. Ima li smisla pozivati građane na vakcinaciju, kada i oni koji dođu na red, nailaze na zatvorena vrata, jer u BiH do sada nisu stigle potrebne količine vakcina. Nakon jučerašnjeg kontigenta, 200.000 doza Sinofarma koji je stigao iz Mađarske, ali i obećanja da će SAD donirati pola miliona vakcina, pitanje kampanje postalo je prioritetno. Upravo promocija vakcinacije i zaštita od virusa Korona, bile su ključne teme sastanka kojeg je organizovala Vlada FBiH sa institucijama i stručnjacima.

Apeli, prevoz na vakcinaciju, vakcinacija u selima, pa čak i novac za vakcinisane, razne metode koriste zemlje u okruženju kako bi nagovorile građane na vakcinaciju. U BiH, ako kampanja postoji, onda je malo onih koji za nju znaju.

“Mi redovito objavljujemo putem društvenih mreža objave kojima potičemo na vakcinaciju stanovništva. Na sreću sa dolaskom veće količine cjepiva mi ćemo intezivirati kampanju”, izjavio je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kampanja putem Facebooka

Iako, prema posljednjem popisu u FBiH živi više od dva miliona stanovnika, Iz Zavoda za javno zdravstvo odlučili su se za kampanju putem Facebooka, gdje ih prati tek nešto više od 1.000 osoba.

Do danas, pet video poruka Jasminke Džumhur, Izudina Bajrovića, Lidije Cvijetić, Halida Bešlića, Franje Topića i Amela Tuke prikupilo je lajkova.

“Vakcinisanje je kraj priče, ja sam se apropo toga vakcinisao i apelujem na druge da se vakciništu”, rekao je Halid Bešlić, pjevač.

“Hajde da zajedno dobijemo trku za život. Da bi zaštitili sebe i druge i pomogli u zaustavljanju pandemije važno je da se vakcinišemo”, istakao je Amel Tuka, atletičar.

Novalić nije znao

Po svemu sudeći, premijer FBiH za ovu kampanju nije znao, s toga najavljuje novu. Nemojte se začuditi ako vam ovaj put neko zakuca na vrata.

VEZANE VIJESTI

“Najprije trebamo imati vakcine da bismo imali kampanju, dakle i to će biti sastavni dio ovih aktivnosti, koje sam najavio i mjera, i naravno da ćemo to povjeriti nekoj agenciji koja je stručna da radi kampanju, to je gospodin Fabio nazv'o, treba je raditi od vrata do vrata”, riječi su Fadila Novalića.

Svjetsku zdravstvenu organizaciju će zamoliti da istraži još jedan, kako Novalić kaže – detalj. Zašto je BiH treća po smrtnosti od virusa korona u svijetu.

Molba za SZO

“Taj detalj želimo istražiti pa smo zamolili SZO, i evo pristali su, bave se time, da damo odgovor uz njihovu pomoć, uz pomoć SZO zašto smo imali, koji su faktori uticali da imamo tako visoku smrtnost”, dodao je Novalić.

Sada je već evidentno, sprema se novi talas virusa, tri slučaja delta soja zabilježena su u FBiH, no kako odgovoriti na njega. Danas su odogovor trebali dati stručnjaci Vladi FBiH.

“Bez obzira na ove nove sojeve, delta koji se najavljuje, mi sa tim možemo, ako budemo slušali nauku, protokol nauke, korake nauke itd. mi možemo i sa delta virusom i bilo kojim drugim”, poručio je Jasenko Karamehić, imunolog.

Sastanku je prisusstvovao i Fabio Scano, šef kancelarije SZO u BiH. Borba nije završena iako je broj zaraženih i smrtnih slučajeva trenutno mali poručio je uoči sastanka.

Stižu vakcine

“Ovo je pravi trenutak da se planiraju naredni koraci, to podrazumjeva ubrzano sekvencioniranje virusa, testiranja, ispitivanje kontakta, što bi značilo da kod svakog zaraženog, da se svi kontakti upućju u karantin i da se na taj način spriječava širenje virusa”, istakao je Scano.

Scano je poručio je da je dobra vijest da u BiH stiže veća količina vakcina. Jučer je, kao Mađarska dopremila 200.000 doza Sinofarma. Izvjesne su isporuke putem COVAX mehanizma i EU4Helth, te pola miliona doza doza, donacija SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare