“Ako Pokret za državu bude učestvovao u Vladi RS, izdali su svoje glasače”

Vijesti 22. nov 202217:07 0 komentara
N1

Banjalučki novinar Miljan Kovač komentarisao je za N1 i današnje konsultacije nekoliko stranaka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i istakao kako je Pokret za državu, ako SNSD-u omogući vlast na državnom nivou, izdao svoje birače.

Za sutra je Milorad Dodik najavio da daje mandat Radovanu Viškoviću da satavi Vladu RS i u entitetu je stvar završena tada. Međutim, na pitanje da li će SNSD participirati u vlasti na državnom nivou, Kovač kaže:

“Mislim da je izvjesno da će SNSD imati četiri delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zahvaljujući Pokretu za državu. Oni su poklonili taj glas. Bit ću naivan i vjerovati da Pokret za državu to neće uraditi, ali mislim da je to gotova stvar. Ako bilo ko iz Pokreta za državu bude učestvovao u Vladi RS to je izdaja svojih glasača. Da li bi glasali za njih da su im rekli i da će ići u koaliciju sa Dodikom?”, pita Kovač.

Ističe da je greška što opozicija u RS nije sjela sa Pokretom za državu, ali navodi da to ne amnestira Pokret za državu ako uđu u koaliciju sa Dodikom.

“Šanse da opozicija iz RS bude dio vlasti u BiH su minimalne i ako SNSD dobije četiri člana u Domu naroda, tu nemaju šanse. Opozicija odavno ne funkcioniše kako bi trebala. Pitanje je ko će od političkih stranaka uopće preživjeti”, mišljenja je Kovač.

“Vlast postaje autokratska, Tegeltijina izjava je bezobrazluk”

Pitali smo Kovača vjeruje li da će vlast u RS vratiti klevetu kao krivično djelo u Zakon ili je riječ o još jednoj Dodikovoj prijetnji u prazno?

“Vlast postaje sve više autokratska. Zakon bi provodilo korumpirano pravosuđe. Svjedoci smo kako to pravosuđe radi. Ovo je direktan udar na novinarske slobode i slobodu govora”, kaže Kovač.

Tvrdnje Milana Tegeltije, savjetnika Milorada Dodika, da je “novinarska zajednica propustila da u periodu od dekriminalizacije klevete pa do danas izvrši samoregulaciju novinarske profesije” te da “je bilo više samoregulacije, mi sad ne bismo došli u situaciju da to moramo na drugi način regulirati”, je bezobrazna, kaže Kovač.

“To je jako bezobrazna izjava i od njega nismo ništa drugačije očekivali. On je predstavnik režima koji gazi slobode”, poručio je Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!