“Ako zbog nedostatka sredstava ne bude izbora, bili bismo jedinstveni u svijetu”

Vijesti 21. apr 202219:06 1 komentar
N1

Centralna izborna komisija BiH raspisat će izbore 4. maja. I to je neupitno, kažu članovi CIK-a. Ono što je upitno, i dalje, jeste na koji način će se priprema izbora finansirati, s obzirom da budžet nije usvojen, niti je odobren zahtjev za izdvajanjem novca iz ranije budžetske rezerve, koji je CIK uputio Vijeću ministara BiH. Brojne optužbe, pa i najave krivičnih prijava idu na račun ministra finansija BiH, Vjekoslava Bevande. On odgovara kako ga niko neće natjerati da krši Ustav i zakone.

Nakon 4. maja, institucije Bosne i Hercegovine, imaju rok od 15 dana u kojem moraju Centralnoj izbornoj komisiji obezbijediti budžetski novac, takve su odredbe Izbornog zakona. Ako se to ne dogodi, predsjednik Komisije, Suad Arnautović, najavljuje kako će se to podrazumijevati krivičnim djelom koje bi se moralo kao takvo prijaviti nadležnima.

“Zakon kaže, ako mi smatramo da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, da smo dužni, dakle to je jedna obligatorna stvar, da to djelo prijavimo nadležnom tužilaštvu”, rekao je Arnautović.

Mjesecima, tvrde pojedini članovi CIK-a, traje prepiska s Ministarstvom finansija, sad i sa službama Vijeća ministara BiH. No, odgovor je uvijek isti, kaže Irena Hadžiabdić “niste dobro pripremili zahtjev”.

“Neko misli da možda neosiguranjem sredstava može spriječiti održavanje izbora. Ja ne mogu da tvrdim jer mi iz Ministarstva finansija BiH dobijamo instrukcije šta da uradimo, ali kada mi nastojeći da poštujemo instrukcije ponovo dobijemo negativan odgovor, onda očigledno nešto nije u redu, mislim da nam je sljedeće jedan zajednički sastanak da vidimo gdje ovo vodi. Taj debakl ne smijem ni da zamislim, da zbog nedostatka sredstava ne možemo imati izbore, mislim da bi bili jedinstveni u svijetu”, naglašava članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Detaljnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare