Aktivisti najavili reakciju zbog gradnje HE “Buk Bijela”, odgovorila Brnabić

Vijesti 17. maj 202112:47 0 komentara
N1

Povodom današnjeg sastanka delegacije Srbije i Vlade Republike Srpske te najavljenog polaganja kamena temeljca za HE "Buk Bijela", danas u 12.30 na lokaciji obale Vrbasa ispod sportske dvorane Obilićevo, iz organizacije Centar za životnu sredinu najavili su reakciju aktivista.

Višković i Brnabić će u Foči položiti kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i RS u iznosu 220 miliona eura.

“To je zaista kvaliteta projekat, odličan projekat. Za taj projekat je bilo zainteresovnao mnogo investitora iz različitih zemalja Evrope i svijeta. Drago mi je da u taj projekat ulazimo kao većinski investitor. JP EPS ulazi u taj projekat kao investitor od 51 posto. Projekat je važan za energetsku sigurnost i stabilnost kako Srbije tako i RS i FBIH. Mislim da je važan zato što je to električna energija iz obnovljivih izbora. Imaju određen uticaj na žviotnu sredinu, ono što je važno napomenuti da ova hidroelektrana ima dozvolu i urađena je studija uticaja o procjeni životne sredine. Moramo da dobijemo struju iz nekih izvora, ako ćemo da idemo na zelenu tranziciju u više energije iz obnovljivih izvora, onda to znači da ćemo morati polako da isključujemo iz sistema termoelektrane”, navela je Brnabić.

Kako je kazala, hidroelektrane srednje i velike veličine mogu na dobar način za supstituisati električnu energiju u budućnosti.

“Svaki vid elekrične energije ima neki vid uticaja na životnu sredinu. Treba voditi računa da taj uticaj ne bude negativan”, navela je Brnabić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!