Aktuelni, dva bivša sarajevska načelnika i dva vijećnika prijavljeni Tužilaštvu

Vijesti 03. feb 202119:05 0 komentara

Jedan aktualni sarajevski načelnik, dva bivša i dva općinska vijećnika. Svi su se oni našli u krivičnim prijavama koje je Ured za borbu protiv korupcije uputio kantonalnom Tužiteljstvu. Kako saznajemo, oni se terete za neistinito prikazivanja podataka o imovini. Tužiteljstvo u interesu istrage ne izlazi sa detaljima, ali nam je potvrđeno da je posrijedi više krivičnih djela.

Ukupno pet krivičnih prijava Ured za borbu protiv korupcije uputio je kantonalnom Tužiteljstvu. Svi se terete za neistinito prijavljivanje imovine,  ali, kako nam je potvrđeno, i za još neka krivična djela.

Prijave su podnesene protiv načelnika Trnova Ibre Berila, te dvojice bivših načelnika Centra i Novog Sarajeva Nedžada Ajnadžića i Nedžada Koldže. Svi su kadrovi SDA.

Direktor Ureda Erduan Kafedžić potvrdio je da je imao sastanak sa tužiteljima o ovim predmetima.

“Upravo dolazim sa Tužilaštva. Zaista se radi kvalitetno na tim predmetima. Jedan od zaključaka je bio da se što manje o tome priča u javnosti, kako bi sama istraga bila efikasna”, ističe Kafedžić.

Kako saznajemo, Ibro Berilo je u prijavi imovine izostavio prijaviti 100.000 KM na bankovnom računu i još 40.000 ušteđevine.

Nedžad Koldžo, prema našim izvorima, nije prijavio dionice, stan srodnika i više vozila.

Bivši načelnik Centra Nedžad Ajnadžić propustio je, prema navodima, prijaviti stan, brojne dionice i firmu.

U kratkom razgovoru za N1, Ajnadžić poručuje…

“Podržavam rad Ureda za borbu protiv korupcije i aktivnosti na suzbijanju krimnala i korupcije. Dok ne vidim šta mi se konkretno stavlja na teret, do daljnjeg nemam komentar”.

Novinar CIN-a Nino Bilajac prije godinu dana je objavio članak o skrivenoj imovini pet sarajevskih načelnika i gradonačelnika Abdulaha Skake. Kaže da je kod pojedinaca utvrđen milionski iznos neprijavljene imovine.

“Radi se o stanovima, poslovnim prostorima, radi se o zemljama, šumama i radi se o stanovima od njihovih punica i njihove djece”, ističe Bilajac,

Sarajevski antikorupcijski ured prepoznat je u Zakonu o prijavljivanju i provjeri podataka o imovini nositelja javnih funkcija u Kantonu. Ured, za kršenje zakonskih propisa, funkcionerima može propisani prekšajnu kaznu, koja doseže i do 20.000 maraka.

“Oni imaju zakonski osnov za saradnju sa svim institucijama i prikupljanje podataka od banaka do zemljišno-knjižnih ureda. Oni nakon što prikupe dovoljno saznanja da postoje elemetni krivičnog djela, dostavljaju institucijama, i nadležne institucije su te koje dalje istražuju”, kaže Lejla Brčić, ministrica pravde KS.

Krivične prijave su podnesene i protiv vijećnika SDA u Centru Abida Jusića koji, kako saznajemo, nije prijavio 4 stana i 2 garaže. Također, i vijećnika Prve stranke na Ilidži Samira Šišića, prema izvorima, nije prijavio 100.000 maraka.

Tužiteljstvo KS potvrdilo je za N1 da je zaprimilo krivične prijave koje im je uputio Ured za borbu protiv korupcije, te da su tužitelji počeli raditi na njima. Više informacija o ovom predmetu nisu željeli govoriti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!