Alarmantni podaci iz Hitne pomoći: U Sarajevu samo u augustu četiri suicida

Vijesti 15. sep 202209:19 1 komentar
N1

Amra Bašić-Živadinović direktorica sarajevske Hitne medicinske pomoći za N1 govorila je o situacijama sa kojima se medicinski radnici ove zdravstvene ustanove svakodnevno suočavaju.

Živadinović pojašnjava da su medicinski radnici iz Hitne pomoći uvijek tu kada se dešavaju nesreće.

“Sinoć se dogodila nesreća u Titovoj ulici i tu je naravno bila i ekipa Hitne medicinske pomoći. Naravno da imamo pozive sugrađana da je nekome pozlilo ili da mu je potrebna pomoć i kada mi izađemo na intervenciju osoba kaže da samo sjedi na toj površini, što je sasvim legitimno”, pojasnila je Živadinović.

Hitna medicinska pomoć bila je tu i u slučaju koji je zaprepastio javnost, a odnosi se na ostavljenu bebu u sarajevskom naselju Vraca. Također, Živadinović ilustrativno navodi koliko je važna uloga medicinskog osoblja Hitne pomoći.

“Kada se desi određena saobraćajna nesreća, mi smo tu da zbrinemo povrijeđene. Mi ih izvlačimo iz vozila, namještamo ih da ne bi im dodatno povrijedili kičmu i uradimo sve kako bi u nastavku liječenja u drugim ustanovama dobili adekvatan tretman”, istakla je Živadinović.

Pružanje prve pomoći

Pružanje prve pomoći građana povrijeđenim bi trebalo postati uobičajena pojava, ali toga kako navodi Živadinović nema iako svi vozači imaju položenu prvu pomoć.

“Imali smo brojne medijske natpise da je pružena prva pomoć do dolaska ekipe Hitne pomoći. To su dezinfomacije. Mi vršimo edukacije kako bi građani pomogli u situacijama kada je nekome potrebna pomoć. Ja razumijem strah kod ljudi, ali to su dragocijene sekunde do dolaska ekipe iz Hitne pomoći koje nekome mogu spasiti život”, pojasnila je Živadinović.

U ovom kontekstu, Živadinović navodi i slučajeve poroda žena na javnim površinama i da je tu ekipa Hitne medicinske pomoći jedina obučena i ima neophodnu opremu da pristupa u navedenim slučajevima.

Suicid

Kao direktorica Hitne pomoći Živadinović je odlučila da prikupi podatke o broju izvršenih i pokušanih samoubistava na području Kantona Sarajevo.

“U augustu smo imali četiri suicida”, navela je Živadinović.

Najbliži bi trebali više poraditi na bilo kojem znaku depresije koji primijete kod najmilijih jer, kako objašnjava Živadinović, malo se o tome govori i posvećuje pažnja.

Uloga medicinske pomoći

Hitna medicinska pomoć je još od vremena bivše Jugoslavije zauzimala istaknutu ulogu, što kako kaže Živadinović pokazuje podatak da smo mi krajem 80. godina imali specijalizaciju iz hitne pomoći što tek sa uvode pojedine zemlje u EU.

“Mi ne dolazimo na pozive za upalu grla. Mora se razumjeti uloga hitne pomoći koja ne može obavljati posao drugih zdravstvenih ustanova”, istakla je Živadinović.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć je uvijek fluktuacija zdravstvenih radnika, ali ima i onih koji zavole i rade srcem ovaj posao i ostanu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na kraju treba dodati da su pri kraju svi administrativni poslovi za završetak preimenovanja Zavoda hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo po ratnoj heroini doktorici Silvi Rizvanbegović koja je ubijena u maju 1992. godine tokom opsade glavnog bh. grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare