“Aleja snajpera”: Najtragičnije priče iz opkoljenog Sarajeva (FOTO)

Kultura 04. apr 202213:49 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Na ogradi Kampusa Univerziteta u Sarajevu postavljena je izložba "Shooting in Sarajevo" italijanskih autora Roberte Biagiarelli i Luigia Ottania u povodu 30 godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Direktor Internacionalnog tetarskog festivala MESS i koordinator programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković kazao je da je lokacija na kojoj je postavljena ova izložba izuzetno značajna jer je u pitanju Aleja snajpera  tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine na prostoru gdje je nekad bila kasarna JNA.

“Svako od građana Sarajeva sjeća se kada je upravo iz zgrade kasarne JNA ubijen Samir Mešetović koji je bio mladi muzičar i na neki način nakon toga, Silva Rizvanbegović. Ta priča o snajperima ujedno je i priča o sjećanju na neke od najznačajnih ljudi ovog grada, na najtragičnije priče ovog grada”, kazao je Nihad Kreševljaković.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Autorica Federica Moro je objasnila da je tekstualni dio knjige, između ostalog, radio i Jovan Divjak dok autoru fotografija Luigi Ottanu je bilo teško odnosno nije bilo lako snimiti ove fotografije.

“Luigi i Roberta su napravili projekat oni su mislili da bude zanimljivo da se vidi i što se dešava ovdje od strane snajpera. Da se vidi kako je bilo, kako je bilo lako vidjeti ljude obične ljude i pucati i kako im je bilo u glavi dok su to radili”, navela je Moro.

Programska menadžerica festivala MESS Hana Bajrović također je istakla koliki doprinos knjizi je dao pokojni Jovan Divjak.

“Veliku pomoć njima na projektu i radu na knjizi i uspostavljanju kontakata sa ljudima iz Bosne je omogućio i pomogao Jovan Divjak, pokojni, koji je na neki način zaštitno lice grada Sarajeva pogotovo iz tog perioda”, istakla je Bajrović.

Izložba je postavljena u okviru okviru Dana sjećanja koji će u Sarajevu biti obilježeni od 4. do 9. aprila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!