Aleksandar Popov za N1: Kako je Vučić obezbijedio “gro” vakcina

Vijesti 02. mar. 202118:17 > 18:2614 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da se regija osjetila zapostavljenom u pogledu distribucije vakcina, te Aleksandar Vučić iskoristio priliku da se poveže sa Kinom i Rusijom, te je Srbija pokazala da je najmoćnija u regionu kada je nabavka vakcine protiv COVID-19 tema.

“Ono što smo vidjeli na Butmiru, nadrealistička slika povodom događaja. Imamo izjave da smo najbliže komšije, da moramo biti zajedno, da smo tako jači. To se dešava jednog dana u godini, ostalim danima vičemo jedni na druge, onda se pitamo – je li ovo pokazna vežba ‘evo ovako bi moglo da bude, ali nećemo'”, kazao je kao komentar na posjetu Vučića Sarajevu i toga što je dostavio određeni kontigent vakcina namijenjen FBiH.

On je kazao da ovom dijelu svijeta odgovaraju problemi jer se tako ubiru politički poeni. Na pitanje, odakle Vučiću toliko vakcina da ih dijeli susjednim zemljama – kazao je:

“Nesreća kao pandemija nas je ogolela do kosti. Govorili smo EU, mehanizam koji poštuje pravila, ali sporo, Vučić je kao solo igrač išao u inat EU, iskoristio prednosti dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom, tako je obezbijedio gro vakcina”, kazao je.

U Srbiji je pokazao moć jednog čovjeka ističe.

“On može da uradi mnogo toga, a da ne polaže nikome račun. BiH je nefunkcionalna zahvaljujući svojim liderima i susjedima. Vučić je to iskoristio da se pokaže kao lider u regionu. Obezbedio je vakcine, pomaže susede”, rekao je gost N1.

On je rekao da COVID neće pomiriti nikoga, nego će ovo biti jedna epizoda u ukupnom zbiru odnosa u regionu.

“Kao što smo rekli – ovo je jedan dan u godini, jedan bljesak nije dovoljan da uradi nešto trajno”, zaključio je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

 

Komentari

Vaš komentar