Ali Hasan odlučio ostati u BiH: Volim Bosnu, volim raditi i pomagati ljudima

Vijesti 19. jul 202118:43 > 19:23 1 komentar

Uporna ljetna kiša nije poštedjela ni migrante smještene u kampu Lipa kod Bihaća. Tu je trenutno smješteno njih 650, uglavnom iz Pakistana. Svi su oni samo u prolazu kroz ovaj kamp. Zadrže se dva ili tri dana kako bi skupili snagu za sljedeći pokušaj prelaksa granice. No, Pakistanac Ali Hasan više o tome ne razmišlja. Nakon sedam godina boravka u BiH, odlučio je tražiti azil i ovdje ostati. Naučio je i jezik. Od nekadašnjeg korisnika usluga prihvatnog centra, danas je neko ko pomaže unesrećenim migrantima.

“Ja volim ovako, ja volim Bosnu, i zato učim taj jezik. Ja volim raditi i pomagati ljudima. Ja ovdje radim. Ne treba plata, nije problem. Ja samo pomažem ljudima. Živim u Ribiću. Meni tamo Crveni križ dao kuću i meni dobro”, rekao je Ali Hasan za N1.

Nakon 40 pokušaja vraća se u Indiju

N1

Za razliku od Alija, koji želi ostati, neki su migranti, su riješeni vratiti se u domovinu. Nakon 40 pokušaja, naš sugovornik, više nema odakle crpiti snagu, ali i novac.

“Sada se vraćam u Indiju. Zato što svaki put kada pokušam preći granicu, izgubim 100 eura. Do sada sam izgubio 4.000 eura”, rekao je migrant iz Indije.

Velika većina, ipak, i dalje ne gubi nadu.

“Osam put sam pokušao preći granicu i osam puta sam vraćen u BiH. Želim otići u Italiju”, rekao je Ali iz Pakistana.

A kada se vrate iz “gamea” potrebna im je medicinska pomoć. Za njih je zadužena ekipa Crvenog križa.

“Kada pokušavaju da pređu granicu, dešava da ne vode računa o higijeni. Kada dođu kod nas, dolaze sa raznim povredama, ali sa raznim kožnim oboljenjima”, kazala je Emina Žunić iz CK USK.

U kampovima 3.700 migranata

Broj ilegalnih migranata je sa skoro 30.000 koliko ih je bilo 2019. godine, umanjen za duplo prošle godine. Trenutno ih je u kampvima skoro 3.700, ali tome treba dodati minimalno 1.500 neevidentiranih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare