Alibegović: Sanski Most je 1992. godine počeo da liči na sve, ali ne na grad

N1

Sadmir Alibegović, predsjednik Općinskog odbora Uduženja logoraša Sanski Most, kazao je uoči presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da danas očekuju da u Haškom tribunalu bude izrečena presuda doživotne robije.

“Sanski Most je početkom 1992. godine počeo da liči na sve, a ne na grad i ugodno mjesto za živjeti. Počeli su da uznemiravaju građane Sanskog Mosta i to je sve trajalo do 19. aprila, kada su su srpske pravojne i vojne formacije uz pomoć lokalne policije nasilno preuzele vlast u Sanskom Mostu. Od tada je počeo težak život. Krunisan je težinom 25. maja kada su otpočela masovna hapšenja stanovništva u Sanskom Mostu, odvođenja u već ranije formirane logore na području opštine Sanski Most kojih je u tom periodu bilo preko 15, a sve ukupno je bilo 23 logora tokom rata”, ispričao je Alibegović.

Strijeljanje logoraša

Da li su u Sanskom Mostu najveće zločine činili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana?

“Oni su krajem rata kada je Armija BiH iz Bihaća počela da oslobađa gradove, dolaskom u Ključ, navodno došli na ispomoć ovdje srpskim vojnim paravojnim formacijama, ali se ta njihova ispomoć ogledala u tom, da su svo bošnjačko i hrvatsko stanovništvo odvodili u naselje Šehovci Poljak gdje su formirali logore za njih. Odatle su odvajali muškarce i odvodili ih u logore u Bitonirku, kotlovnicu hotela Sanus i gradsku kotlovnicu na desnoj obali Sanskog Mosta. Žene su dovodili, iživljavali se nad njima, silovali su ih…”, kazao je Alibegović.

Logoraši su bili na najtežim patnjama, dodao je, da bi odvojili u dvije grupe.

“Jednu grupu od 11 logoraša su odveli u naselje Trnavu, gdje su ih ubili. A drugu grupu od 67 logoraša odveli do mjesta Sasina gdje su ih strijeljali ispod autobuskih reflektora. To strijeljanje su preživjela dva logoraša“, ispričao je Alibegović.

Danas će u Hagu biti izrečena presuda šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Na prvom suđenju, poništenom na žalbu tužilaštva, oslobođeni su svake krivice.

Uhapšeni su 2003. godine

Protiv dvojice visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu prije 18 godina. Uhapšeni su 2003. godine u Srbiji.

Optuženi su da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović optuženi su za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica Državne bezbjednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i prisilno premještale civile nesrpske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!