Alić: Poražena četvrta sila na svijetu, ciljali su državne institucije

Vijesti 03. maj 202110:44 > 10:44 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Pripadnici Udruženja "Zelene beretke" i borci Armije RBiH danas su obilježili 3. maj i 29. godišnjicu od bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Predsjednik Zelenih beretki Općine Stari Grad Vahid Alić podsjetio je na 2. maj 1992. godine. Kako je kazao, dešavanja 2. maja su usko vezana za dešavanja na današnji dan prije 29 godina.

“2. maja je bivša JNA konačno pokazala svoje pravo lice i stavila se na stranu agresora. Nažalost, mnogi naši sugrađani su vjerovali da je bivša JNA garant mira i stabilnosti i ona je 2. maja pokazala svoje pravo lice. U jutarnjim časovima krenula u žestoku ofanzivu potpomognuta niškim specijalcima, srpskim dobrovoljcima i paravojnim formacijama SDS-a. Ciljano je išla na institucije države, napadnuto je Predsjedništvo, Elektroprivreda, Pošta, televizija, sve sa ciljem prekida komunikacije sa ostatkom svijeta”, prisjeća se Alić.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
N1
Fena

Tog dana je, navodi, na Sarajevskom aerodoromu zarobljena delegacija BiH na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem.

“Dakle, klasični državni udar. Borbe su trajale cijeli dan 2. maja sve do kasno u noć kada su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a, Specijalne jedinice MUP-a i druge organizovane jedinice u sastavu TO BiH uspjele poraziti četvrtu silu u Evropi, bivšu JNA, i vratiti je na početne pložaje”, kaže Alić.

Kako navodi, tada su počeli pregovori koji su trajali dugo u noć kada je dogovorena razmjena Alije Izetbegovića i delegacije BiH za vojnike druge armijske oblasti na čelu sa Milutinom Kukanjcem.

“Nažalost, ni tada bivša JNA nije ispoštovala dogovor kada je trebala izaći samo sa ličnim stvarima. U kolonu za razmjenu pod punom ratnom opremom krenuli su i naoružanjem koje su upotrijebili u ovoj bivšoj Dobrovoljačkoj”:

Kako navodi, na strani JNA je poginulo šest vojnika i ranjen je određen broj vojnika.

“Zaustavljena je kolona, ranjenima je pružena pomoć, ostali su zarobljeni i kasnije razmijenjeni. Od tog dana kreće pakao za ovaj grad i njegovo stanovnštvo. Od tog dana kreće najduža opsada u historiji modernog čovječanstva koja je trajala preko 1.400 dana”, kazao je Alić.

U toj bici, koju je Haški tribunal označio legitimnom vojnom operacijom, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

Delegacija iz entiteta Republike Srpske ni ove godine neće biti prisutna na mjestu događaja, u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježiti stradanje pripadnika JNA.

Obilježavanje će, kao i proteklih godina, biti organizovano u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!