Alkalaj imao saglasnost Džaferovića i Komšića za obraćanje u Vijeću sigurnosti

Vijesti 09. jun 202108:30 > 08:38 5 komentara
N1

Ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj govorio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, obratio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika primio pismo u kojem se navodi da ne postoji saglasnost u Predsjedništvu BiH za istup Alkalaja.

No, u odvojenim pismima članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koja su upućena na adresu čelnika Vijeća sigurnosti UN-a, navedeno je da Alkalaj ima dozvolu za obraćanje.

Glas Amerike u posjedu je pisma koje je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedavajućem Vijeću sigurnosti UN-a, tražeći da se ne dozvoli obraćanje BH ambasadora pri UN-u Svena Alkalaja Vijeću, a u povodu konačne presude Ratku Mladiću.

Pismo napisano na zaglavlju Predsjedništva Bosne i Hercegovine nosi datum 07/06/2021., a Dodik se poziva na svoj kapacitet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U pismu Estoncu Svenu Jurgesonu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, Dodik traži da se predstavniku Bosne i Hercegovinu pri UN-u Svenu Alkalaju ne dozvoli da se povodom presude Ratku Mladiću obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

U pismu kao razlog Dodik navodi navodne “specifične restrikcije u domaćim, (BH) zakonima” koje se odnose na kompetencije stalnog predstavnika BiH pri UN-u.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sudiji Carmelu Agiusu i Mehanizmu na dobro obavljenom radu. Podsjetio je kako su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela, dodao je ambasador.

Sven Alkalaj je kritikovao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.

“Slučaj generala Đukića je od vitalne važnosti na pokazivanju saradnje BiH sa pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suočio sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Vučić je na sjednici Vijeća sigurnsoti UN zapitao “zašto niko od Hrvata i Bošnjaka nije osuđen za zločine, iako su mnogi počinjeni tokom rata”.

“To je nešto što pokazuje dvostruke standarde. Na samom kraju, mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Mehanizmom, ali molim vas da nađete neka prava rješenja, da nas ne ponižavate nego da sarađujete sa nama. Da ostvarimo jedan partnerski odnos na korist svih nas”, kazao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare