Alkalaj o “prebacivanju oružja iz Ukrajine u BiH”: Sve je ruska propaganda

Vijesti 10. jun 202210:10 > 11:02 4 komentara

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama i bivši ministar vanjskih poslova naše zemlje za N1 govorio je o navodima iz Rusije o navodnom prebacivanju oružja iz Ukrajine u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala da je dio oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na Kosovo, Alkalaj kaže da je to sve dio propagande iz Rusije

Rusija traži odnosno njihovi glasnogovornici traže da se nije fokus toliko na Ukrajini i da kažem gubicima ruske vojske i odvijanjima na ratištu nego hajmo prebaciti fokus i aktivnost na druge dijelove s znamo da zbog igrača koji podržavaju Putina na našim prostorima vrlo je lako iznijeti tu tezu. Vi da pratite i ovaj RT, rusku propagandu, vidjeli biste sličnih tema. Prema tome, mislim da je to samo prazni balon koji je pušten da nas stavi u fokus i malo skrene pažnju sa drugih stvari. Ono što je bitno da kažem, to oružje koje ide, odmah se povezuje sa muslimanima ovdje, terorizam, i to su ti, da kažem, baloni koji se ciljaju od ruske propagande”, kazao je Alkalaj.

Rusija i stavljanje veta

Rusija ima pravo na veto i to joj se ne može ukinuti, objasnio je Alkalaj za slučaj produženja misije Altea Eufora, ali da je u principu postoji novina u stavljanju veta.

“Zemlja koja je dala veto ide pred sve zemlje članice Generalne skupštine, pred 193 i ona mora da obrazloži vrlo debelo i zašto ona je veto stavila. Takva sjednica se održava 10 dana nakon stavljanja veta. To je veća odgovornost da se taj veto ne koristi kao dobar dan. To je jedna novina koja je dobrodošla”, pojasnio je Alkalaj.

Posjeta Scholza Beogradu i Prištini

Njemački kancelar Olaf Scholz  dolazi u Beograd i Prištinu, te kako Alkalaj objašnjava, Beograd je veći problem koji se mora riješiti, kazao je alkalaj, odnosno da se mora izjasniti da li će Rusiji uvesti sankcije.

“Vučić sjedi na dvije iil tri stolice. Treća je kineska, ali ona u ovoj konstalaciji snaga nije važna. Ona je više ekonomski. Važna je ova jesi li sa EU ili nisi”, naveo je Alkalaj, dodavši:

“Otvoreni Balkan je zamka i imaginarna stvar i politička bez konkretnih rezultata”.

Na kraju, Alkalaj je poručio da se mora posvetiti pažnja građanima koji sve teže žive što se osjeti i po manjoj kupovnoj moći i da se najugroženijima mora što hitnije pomoći, te da ovo što se sada dešava nije dobar trend.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare