Alkalaj: Prijedlog ukidanja OHR će doživjeti fijasko pred Vijećem sigurnosti UN

Vijesti 22. jul 202113:16 1 komentar
N1

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, rekao je da će prijedlog Rusije o ukidanju OHR-a pred Vijećem sigurnosti UN doživjeti fijasko, i da ta Rezolucija nema šanse da prođe.

Alkalaj je za Nova BH istakao da mu nije jasno što to treba Rusiji, pa i Kini koja je stala uz njih, jer u aktuelnom odnosu snaga – ona neće moći dobiti podršku.

“Nemam nikakvih očekivanja, ta Rezolucija je donesena naprasno, da se tvrdi pazar za neke buduće poteze koje Rusija a i Kina hoće da imaju na našim prostorima. Ona nema šansi da prođe, jer da bi prošla mora da ima devet glasova od članica Vijeća sigurnosti, bez da i bude veto. U ovoj konstelaciji snaga nema podršku”, istakao je Alkalaj.

Alkalaj je rekao da je začuđen što je Kina “prišla uz Rusiju.”

“Vjerovatno se radi o nekim interesima, ili što je BiH glasala za Rezoluciju UN protiv progona Ujgura”, dodao je ambasador Alkalaj.

Alkalaj: Naš stav je poznat

“Mislim da će to biti fijasko. Ne znam što to treba Rusiji i Kini”, izjavio je.

On također ne očekuje dugu raspravu, i smatra da će se ta sjednica brzo završiti. Podsjetimo, zakazana je za 21:00 sat.

BiH u ovom trenutku nije pozvana da govori.

VEZANE VIJESTI

“Ima član 27. po kojem se može pozvati zemlja o kojoj se vrši rasprava. Trenutni predsjedavajući Vijeća sigurnosti je Francuska, ne znam da li su nama uputili, mislim da nisu, poziv da učestvujemo. Vjerovatno i oni smatraju da sjednica nema takvu dimenziju da se mi oglasimo”, poručio je Alkalaj.

“Naš stav je poznat, vjerovatno ne bi ni imali stav Predsjedništva BiH s obzirom na podijeljenost oko tih pitanja za visokog predstavnika i bonskih ovlasti”, zaključio je Alkalaj.

Rusija i Kina traže ukidanje OHR u BiH

Podsjećamo, večeras sa početkom u 21:00 sat održat će se sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Ranije je AFP prenio da je Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do jula 2022. godine.

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.

Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Rusija je krajem juna kategorički odbila imenovanje Schmidta, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare