Alkalaj: Šta se nije svidjelo Dodiku i koji Vučićev stav je smiješan

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, za N1 je pojasnio ko njemu daje instrukcije za rad, šta se nije svidjelo Miloradu Dodiku u njegovom govoru, a komentarisao je i presudu Ratku Mladiću pred Mehanizmom u Hagu.

Alkalaj je rekao da ima saradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova, te odjela unutar Ministarstva, te da djeluje u okviru nadležnosti. Alkalaj je rekao da Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku, ali je tehničku koordinaciju radi Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Konsultujem se i sa poslanicima iz EU. Jedan od pravaca u strategiji je članstvo u EU. Mi učestvujemo u velikom broju sastanaka zemalja EU. Razmatramo problematike i nastupe BiH na putu ka EU. Metoda saradnje je i zahtjev EU da se pridružimo izjavama na određenim sjednicama. Odlučujemo da se pridružimo ili ne”, rekao je i dodao:

“Ne slijedimo slijepo EU, imamo određene stavove i pozicije prema problemima u svijetu. Ali u 95 posto slučajeva se pridružujemo izjavama EU.”

Alkalaj: Šta se nije svidjelo Dodiku?

“Nije se Dodiku svidio govor o Novaku Đukiću, koji se krije u Srbiji. Vučić rekao da on nije službeni predstavnik u BIH i da ne predstavlja Srbe”, izjavio je gost N1.

“To je malo smiješno. Vučić je obraćajući se u Vijeću sigurnosti, a član 37 govori da osobe iz zemalja koje se pozovu mogu se obratiti. Vučiću je data prilika za repiliku, on je to iskoristio da napadne mene i pokaže papir koji je njemu Dodik poslao, kaže da ja ne predstavljam Srbe iz BiH”, pojasnio je Alkalaj u Danu uživo na N1.

“Naravno, ja zastupam sve narode u BiH. Sastav moje delegacije je takav da pokušavam da timskim radom svi narodi budu predstavljeni, da sve etničke grupe imaju zadovoljavajući stav”, poručio je.

Sven Alkalaj je tokom izlaganja imao Cvijet Srebrenice.

“Nije prvi put da se i ja i bilo koji od zvaničnika nije javio sa Cvijetom Srebrenice. Ja sam svojevremeno prošle godine takav Cvijet poklonio generalnom sekretaru UN. Obećao je da će doći na godišnjicu, ali zbog pandemije se to nije dogodilo”, istakao je.

Da li UN ima odgovornosti za ono što se dogodilo u BiH za vrijeme rata?

“UN je čak napravio jedan materijal gdje je rekao da UN ima krivicu i da je pod njegovim okom došlo do genocida. Održali su sjednicu, izdali su materijal gdje označavaju krivicu UN-a u datoj situaciji. UN se po tom pitanju već izjasnio”, kazao je.

Ali, da li je to dovoljno?

Da je bilo ove pameti…

“Apsurdno je govoriti. Svakako da je bilo bolje spriječiti nego liječiti. Da je bilo ove pameti, spriječio bi se genocid”, poručio je Alkalaj i nastavio:

“Čitava jedna okolnost je dovela da dođe do genocida. Godinu dana ranije smo imali genocid u Ruandi. UN se nije snašao u tako kratkom periodu. U vodstvu su bili ljudi koji nisu bili na nivou zadatka, Butros Butros Gali prije svega, koji je jedan od rijetkih generalnih sekretara koji je služio samo jedan mandat.”

Hoće li presuda Ratku Mladiću promijeniti nešto?

“Ja se nadam da će međunarodna zajendica izvući zaključke, da se nešto slično ne smije ponoviti. Poruka nama je da se okrenemo, da vidimo da se ispoštuje da se genocid ne negira, da idemo dalje”, naveo je.

O Zakonu o zabrani negiranja genocida

“Vidjeli smo da je u Banjaluci održana prezentacija izvještaja Republike Srpske, gdje je rečeno da nije bio genocid. Vidim da će to ostati tema za izvjesno vrijeme”, kazao je.

Govorio je Alkalaj i o mogućem Zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Zemlje članice Vijeća sigurnosti i druge zemlje su izražavale mišljenje o potrebi donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida. Mišljenje postoji, ali međunarodna zajednica i visoki predstavnik imaju ingerencije da tako nešto donesu. Taj potez Inzka bi bio jedan značajan iskorak”, zaključio je.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Danu uživo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad