Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN: Dodik ugrožava mir i stabilnost države i regije

Vijesti 03. nov 202121:50 > 22:03 0 komentara
N1

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama obratio se večeras pred Vijećem sigurnosti UN-a u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

“Uzeli smo u obzir izvještaj o BiH koji pokriva period od 16. aprila 2021. do 15. 10., koji je predstavio visoki predstavnik u BiH. Pozdravljamo usvajanje rezolucije kojom se produžava mandat operacije Altea, koja je prisutna u BiH već mnogo godina. Važno je naglasiti da BiH kao država domaćin ima dobru i plodnu saradnju sa operacijom Altea, naročito u oplasti izgradenje kapaciteta i edukacije obuka oružanih snagama. Misija EUFOR Altea ima mandat da podrži implementaciju vojnih aspekata mirovnog sporazuma i da se pobrine za poštivanje Anexa 1A i 2 i Općeg mirovnog sporazuma”, rekao je Alkalaj.

Trebalo bi mnogo vremena da opiše ono što se dešava u BiH, istaknuo je.

“Mislim da izvještaj Smidtha predstavlja situaciju, tako da ću se ograničiti samo na jedan sažetak koji će dati sliku šta se dešava. Trenutno se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom u toku poslijeratnog perioda sa velikim izazovima za same temelje Općeg mirovnog sporazuma od strane entitetskih vlasti Republike Srpske koje predvodi  SNSD – najveća stranka, koju predvodi Milorad Dodik. On ugrožava, ne samo mir i stabilnost države i regije, nego ako ostane bez međunarodnog odgovora, moglo bi dovesti do podrivanja samog sporazuma”, kazao je Alkalaj, i dodao:

“Tokom eskalacije ozbiljne krize 2021, Dodik, de facto, lider Republike Srpske, iako enitet ima svoju predsjednicu, pozvao je da se entitet jednostrano povuče iz sporazuma koji su davno potpisani o prenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo u oblasti indirektnog oporezivanja i VSTV-a, i da bi entitet vratio “ono što mu pripada u pogledu ustavnih nadležnosti u pravosuđu, izvršenju zakona i obavjeatajnom radu, također je najavio novu izradu Ustava Republike Srpske i dobacivanje svih zakonskih donesenih od strane visokog predstavnika”. Prema najavljenim planovima, to bi značilo povlačenje članova Oružanih snaga BiH koji žive u RS i preuzimanje objekata OS u RS i uspostavu vojske RS, i povlačenje osoblja iz Oružanih snaga što bi vratilo sat 15 godina unazad i još i dalje u pogledu reformi”, naveo je između ostalog Alkaj. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno upozorava međunarodnu zajednicu, navodi Alkalaj, da je sve nabrojano jednako otcjepljenju bez proglašavanja.

“Schmidt upoznaje Vijeće sigurnosti UN da iako je Dodik nedavno izjavio da njegove akcije nisu usmjerene na izazivanje sukoba, on je također upozorio da svaki pokušaj rušenja pravosudnih institucija na državnom nivou ili agencija za provođenje zakona bi bilo dočekano silom”, istaknuo je Alkalaj.

Podsjetimo, večeras je Vijeće sigurnosti UN-a  usvojilo Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!