Alkalaj za N1: Jedna rečenica zbog koje se nisu složili sa govorom

Vijesti 10. jun 202115:51 > 16:40
N1

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama danas je za N1 govorio o posljednjim optužbama Milorada Dodika nakon njegovog izlaganja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sve mi se čini da Dodik sve radi kako ništa ne bi radio, tj. kako bi imao argumente za svoju tezu da je BiH neuspjela država. Počev od toga da ne saziva par mjeseci sjednicu na kojoj bi se trebao budžet usvojiti. On je navikao da se sve podrvgava njegovim željama i težnjama, ali pazite, BiH je zasebna država i njeni građani imaju pravo na demokratski razgovor i mišljenje”, kazao je Alkalaj.

Dodaje da je potez Dodika u pokušaju da onemogući njegov govor – “strašan”.

Onemogućiti jednog opunomoćenog predstavnika u bilo kojoj instituciji, a kamoli u UN-u, je strašno. Mi kad smo imali temu “Produženi mehanizam Haškog tribunala” bilo bi nepojmljivo da se BiH ne oglasi o tome, imali smo najbolju želju. Vidjeli ste da nastup Dodika da onemogući predstavnika da se ne izjasni na toj sjednici je bio pokušaj da se ušutka i ne govori o tome što rukovodstvo RS i susjednih zemalja čini, tj. ne čini“.

“Jedna rečenica”

Kako je kazao Alkalaj, zbog jedne rečenice se članovi Dodikovog kabineta nisu složili sa govorom.

Tu je bila jedna rečenica zbog koje se članovi kabineta srpskog člana Predsjedništva nisu složili. To je bila jedna činjenica da osuđeni ratni zločinac, general Đukić, je pobjegao u Srbiji i ne isporučuje se Sudu BiH. To je rečenica koja je bila sporna. Isti dan je došlo do potvrđene presude Ratku Mladiću i kada pogledamo izlaganje na Vijeću sigurnosti, sve članice su se osvrnule na to“.

Dodikove izjave o njemu su, kako kaže, izljev gnjeva.

“Ova bombastična izjava Dodika je bio izljev gnjeva što mu se neke stvari ne ostvaruju i panika koja je u njegovim redovima zbog predstojećih izbora i smanjenje popularnosti SNSD-a. U ambasadi, misiji BiH mi imamo 4 diplomate. Tri su srpske nacionalnosti i jedan Bošnjak. PRema tome, vidite kakav je omjer i svi su dobri radnici, nisu pokušavali nikada da bojkotuju. Radi se o dobrim diplomatama, iskusnim i ja na njihov rad i ponašanje nemam nikakvih pritužbi. Jedino ako se nastavi mobing da se izvrši pritisak na te radnike”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad