Alkalaj za N1: Potrebna je veća aktivnost političkih lidera i diplomatije

Vijesti 25. nov 202118:36 > 20:36 1 komentar

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj kazao je kako u Sjedinjenim Američkim Državama danas postoje određene aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti BiH u toj zemlji.

Aktivnosti su većinom u određenim mjestima gdje se nalazi veći dio bh. dijspore, a organizuju se prijemi i obraćanja povodom ovog velikog datuma, kako je kazao.

I prije ovoga, pošto je danas veliki u Americi Thanksgiving, održani su prigodni skupovi a ja sam učestvovao na jednom u Bostonu, gdje je priređena i konferencija o BiH i program kojim se obilježio ovaj Dan državnosti“, rekao nam je.

Poručio je i da ko god osjeća BiH svojom domovinom, taj dan se slavio i treba da se slavi jer je začetak državnosti BiH i, kako je kazao, začetak uspostavljanja novog kontinuiteta.

Još uvijek dobijam čestitke od kolega iz Ujedinjenih nacija, tako da mi je više od 70 država do sad čestitalo. Upravo sam dobio čestitku od ambasadora Japana. To je univerzalni praznik i zbog ideoloških razlika koje određeni, pogotovo ambasadori iz RS – da li iz straha ili nečega – ne slave taj datum nego su se opredijelili na 21. novembar kao datum usaglašavanja Dejtonskog sporazuma. Mislim da je današnji dan veoma važan i da ga treba proslaviti i apeliram da se donese zakon o državnim praznicima jer osim Nove godine, prvog maja, imamo i druge značajne datume koji treba da se obilježe“, istakao je Alkalaj za N1.

Na pitanje voditelja Dana uživo Borisa Breze je li BiH danas snažnija u međunarodnim okvirima nego ranije, Alkalaj je odgovorio kako smatra da je slabija što se tiče predstavljanja u svijetu i onoga što se dešava u BiH i s kojima se problemima suočava.

Stoga mislim da je bitna jedna veća aktivnost i od političkih lidera i diplomatije na terenu da se BiH što bolje predstavi. Jedan primjer je Konferencija o demokratiji koja se održava virtualnim putem u Washingtonu i gdje BiH zajedno sa Bjelorusijom i Mađarskom nije pozvana“, istakao je.

Dodao je kako to govori da sigurno postoji osnovni elementi autokratije, veliki stepen korupcije i da se na taj način želi poslati poruka. Naveo je i kako Srbija i Kosovo nisu bili uključeni pa su naknadno uključeni u tu konferenciju i da je tu naša diplomatija mogla da djeluje.

Odgovarajući na pitanje zašto naša diplomatija to nije učinila, kazao je kako on nije prava adresa da se o tome diskutuje jer je on u UN-u i da je njegov opseg djelovanja za New York i zemlje koje su članice UN-a. Istakao je da je to pitanje za ministricu vanjskih poslova i za ambasadu u Washingtonu.

Govoreći o lobiranjima RS u SAD-u Alkalaj je rekao da je to dugo poznato i da je i on bio svjedog toga. Dodao je i da BiH nije nikada jer je imala argumente u svojim rukama, čime je dobila veliku podršku SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare