Alma Čolo o izmjenama Izbornog zakona: SNSD i HDZ neće, Arnaut hoće da proba

Vijesti 14. jul 202118:32 > 21:06 0 komentara

Alma Čolo, predsjednica interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, govorila je o burnoj raspravi koja se desila na sjednici ovog tijela jučer, te je za gledaoce N1 pojasnila dokle se došlo u tom procesu.

Njen kolega iz stranke i grupe Dževad Mahmutović kritikovao je Damira Arnauta, ali i nju. Njemu je poručio da treba da ide doktoru, a njoj da podilazi Arnautu.

Čolo je rekla da je Arnaut predložio zaključak za koji je znao da neće dobiti podršku.

“SNSD i HDZ su protiv da pozovemo članove CIK-a o bilo kojem pitanju. Oredložio je zaključak da predlože rokove, da se skrati taj izborni period, koji iznosi 150 dana. Mi smo pet mjeseci u izborima, imate kampanju od mjesec, a svjedoci smo da je svi koriste ranije. Pet mjeseci država bude blokirana u nesuglasicama, protiv stranaka na čije glasove računate”, rekla je Čolo.

Burno na sjednici

Istaknula je da ne podilazi Arnautu, ali da ne može da opravda riječi kolege Mahmutovića.

“Kako mogu opravdati kada neko nekome kaže vi treba da idete doktoru. Ne mogu da opravdam. Trudim se da vodim korektno sjednicu. Mi nismo na istoj političkoj liniji, ali tu nema problema. Mi smo kolege, treba da uradimo posao. ‘Idi doktoru’ ne znam šta to znači, da čovjek nije uračunljiv da učestvuje u radu? Da ne prejudiciram riječi Mahmutovića, ja sam pokušala da smirim to sve“, kazala je i dodala:

VEZANA VIJEST

“Ne podilazim nikome, Arnaut i ja smo puno posla zajedno uradili, imamo slične stavove, ali me Dževad Mahmutović iznenađuje. On je doktor krivičnog prava”.

Čolo je rekla da je CIK taj koji provodi izbore, i zna da li se sve može uklopiti u rok od 150 dana.

“HDZ i SNSD neće, Arnaut hoće da proba”, kazala je.

Čolo: Idemo redom, posao nije lagan

U radu grupe razgovara se o Izbornom zakonu, koji je kako je kazala – najobimniji, ima više od 100 strana i 20 poglavlja.

Dokle su došli?

“Idemo redom. Član po član. Posao nije ni malo lagan. Potrebno je da raspravimo određena rješenja. Ja ne mogu nikome usta zatvoriti, uzeti nekome riječ, a sve što je nedolično probam da eliminiram iz rada grupe”, rekla je.

“Došli smo do osmog poglavlja, koje se odnosi na Predsjedništvo. Imamo dosta stvari konsenzus. Imamo dosta rješenja, da izbori stvarno budu tajni, fer i pošteni. Ima puno stvari. Mirovanje mandata je predloženo, da se ne obavljaju dvije funkcije”, kazala je Čolo.

“Mi imamo zadatak da mijenjamo izborni zakon, ali moramo minenjati ustav. Provedba pet presuda suda iz Strazbura zahtijeva izmjenu ustava, to mora biti limitirana izmjena. Na paralelnom nivou treba razgovarati”, pojasnila je.

Ona je poručila da je stav HDZ-a tvrd, jer žele da se udovolji njihovim zahtjevima oko legitimnog predstavljanja i Doma naroda FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!