Alma Čolo: Ova odluka vodi ka pomirenju naroda

Vijesti 23. jul 202113:33 > 13:46 1 komentar
N1

Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, u razgovoru za N1 istakla je da je odluka visokog predstavnika Valentina Inzka iznimno važna za sve građane BiH jer predstavlja put ka pomirenju naroda.

“Mi nikad ne bismo smogli snage da donesemo ovaj zakon”, navela je ona.

Čolo je istakla da su zločini individualna odgovornost te da svako veličanje nije dobro ni od jednog naroda.

Želim da ti ljudi rade profesionalno svoj posao, nepristrasno i stručno, moraju to pokazati. Ne smiju se družiti sa onima koji su optuženi za ratne zločine. To je u 21. vijeku nerazumljivo. I zašto ne bi bilo prihvatljivo da je zločin individualan, te da za njega odgovara onaj ko ga je počinio“, navela je.

Zaoštravanje odnosa?

Na pitanje da li zbog ove odluke može doći do zaoštravanja političkih odnosa ili blokade rada državnog Parlamenta napominje da ako i dođe do toga, neće dugo trajati.

U ranijem periodu bili smo suočeni s brojnim blokadama iz Republike Srpske i nije to strano, ali ja mislim da će i ako dođe do toga, to biti kratkog daha, da će se tenzije smitiri, da nećemo neprestano pričati o ratnim zločincima. Da to ostane sačuvano u prošlosti, a mi da živimo zajednički život.”

U razgovoru za N1 istakla je i to da želi vjerovati u pravosudni sistem u BiH i da svi moraju raditi svoj posao u s kladu s pravilima struke.

Krivični zakon je zakon prinude koji vas sankcijama tjera da poštujete određenu normu. Novčane kazne zatvora odvratiće sve one koji žele da negiraju ratne zločine“, navela je državna parlamentarka napominjući da OHR i institucija visokog predstavnika treba ostati u Bosni i Hercegovini sve dok ima spornih situacija.

Čolo je zaključila da Valentin Inzko iz Bosne i Hercegovine odlazi svijetla obraza, ali da je mogao uraditi i mnogo više.

Mi se ovdje mučimo da mijenjamo Izborni zakon. Teško je postići dogovor. To je visoki predstavnik mogao da uradi. On to nije uradio, ali je uradio ovu veliku stvar. Moglo je biti i više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare