Almedin Šišić: Hapšenje Mehmedagića je bilo očekivano

Vijesti 14. jul 202112:53 0 komentara
N1

Almedin Šišić, novinar portala Inforadar, komentarisao je za N1 hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) rekavši da se takvo nešto moglo i očekivati te da se nada da će se utvrditi sve činjenice.

Naime, Osmanagića su jutros uhapsili policijski službenici MUP-a KS po nalogu Tužilaštva Bi, nakon čega je on saslušan u njihovim prosotorijama.

Za to vrijeme, u kući Mehmedagića je bila policija koja je izvršila uviđaj, tačnije, utvrđivala njenu vrijednost s obzirom na to da se direktoru OSA-e na teret stavlja i pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

POVEZANE VIJESTI

Šišić smatra da je bilo za očekivati da će se desiti ovo hapšenje shodno prethodnim aktivnostima policije i Tužilaštva BiH.

“A to je da će direktor OSA-e u nekoj formi morati dati iskaz, bilo da je u svojstvu osumnjičenog, privedenog, direktno uhapšenog. Ne poznajem dubinski predmet, tačnije djela za koja se tereti, međutim, mogu reći da je je vrlo indikativno to da se godinama govori o falsifikovanoj diplomi i to čovjeka koji obavlja jednu od najviših i najznačajnijih funkcija u državi”, kazao je Šišić.

Falsifikovane diplome

Kako je kazao, portal Inforadar je imao tekst o Univerzitetu za poslovne studije iz Banjaluke, a koji je jedno vrijeme radio bez licence.

“Dakle, to je fakultet gdje su na četvrtom spratu apartmani, na trećem se nalaze rekviziti i aktivnosti za ples oko štange, a na prvom spratu su kabineti i sala za ispitivanje. To je fakultet koji je tako baziran i koliko sam upoznat, Mehmedagić jednu od diploma ima s tog fakulteta. To su stvari koje su vrlo nejasno istražene do kraja”, dodao je.

Osim ove, Mehmedagić se tereti i da mu je falsifikovana diploma Američkog univerziteta u Tuzli čiji je i vlasnik Denis Prcić uhapšen. Šišić o tome nije diskutovao, ali je kazao da očekuje da će se sve činjenice utvrditi.

“Mehmedagić je na jednoj od najviših funkcija u državi koja je uz to i odgovorna. Prva i osnovna stvar koju bi trebao imati čovjek takve agencije su ‘čisti’ papiri da bi radio taj posao. I ako ništa očekujem da će se ovim procesom utvrditi činjenice oko validnosti diplome”, kazao je.

O daljem procesu

Istakao je i to da je veoma teško u ovom trenutku predvidjeti šta će se dešavati nakon hapšenja Mehmedagića.

“Budući da je očito da se prelamaju neki politički obračuni i preko ovog slučaja u kojem su involvirani neki najviši dužnosnici iz Tužilaštva BiH s jedne strane, a s druge strane na neki način i predsjednik Suda BiH, uključujući i direktora OSA-e. Vrlo je teško prognozirati, ali da sam o tome upitan prije pola godine rekao bih da će biti pušten na slobodu, ali sada nisam u to siguran ako je suditi prema predmetu ‘Respiratori’ onda je sve moguće”, poručio je Šišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!