Ambasada Francuske za N1: Ustavni sud BiH potvrdio neustavnost Dana RS

Vijesti 10. jan 202212:03 > 12:05 1 komentar
N1

Nakon što su učešće na obilježavanju 9. januara Dana RS-a, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, uzeli francuski desničari i zastupnici u Evropskom parlamentu Thierri Mariani i Herve Juvin, za N1 o cijelom slučaju odgovorili su iz ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

Ističu da ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini nije bila obaviještena o dolasku ove delegacije. Konstatuju i da aktivnosti parlamentaraca ne obavezuju ni na koji način francusku vladu.

“Francuska poštuje vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svojoj odluci od 29. marta 2019. potvrdio neustavnost zakona o ovom prazniku”, naglašeno je u odgovoru za N1 iz ambasade Francuske u BiH.

Među prisutnima u Banjaluci bio je i Andrea Kotorac, francuski političar srpskog porijekla, saradnik europoslanika Herve Juvina u EP i nosilac liste Nacionalnog okupljanja, stranke Marin le Pen. Na svom Twitter profilu optužbe zbog dolaska u Banjaluku na obilježavanje Dana RS kojeg je Ustavni sud proglasio nestavnim, nazvao je glupima.

“U Bosni i Hercegovini smo zbog sastanka sa političkim liderima i da podsjetimo na našu privrženost miru i poštivanju identiteta naroda”, napisao je Kotorac.

Podsjetimo, Nathalie Loiseau, bivša savjetnica Emmanuela Macrona i ministrica za vanjske poslove u Vladi Francuske, a sadašnja zastupnica u Evropskom parlamentu, osudila je podršku koju zastupnici stranke Le Pen daju Miloradu Dodiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare