Ambasada Rusije u BiH: Ukinuti OHR, vlast dati narodima BiH

Vijesti 21. nov 202213:13 2 komentara
Anadolija

"Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posljedice", stoji u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopštenju stoji da je prije tačno 27 godina parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan tragični oružani sukob. “Ovaj dokument ne samo da je donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH”.

Istilču da se Rusija, “kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina”.

“Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posljedice. Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine, ukidanje “pogrdnog vanjskog protektorata” u obliku Ureda visokog predstavnika”, stoji u saopštenju.

“Vjerujemo da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsenzusu”, kažu iz ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare