Ambasada SAD-a herojima nazvala bh. tužioce koji rade na predmetu “Respiratori”

Vijesti 16. aug 202215:46 3 komentara
Ambasada SAD-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hecegovini objavila je tekst kojim analizira korupciju i spremnost bh. pravosuđa da se bore protiv nje. Samim time, tužioce Džermina Pašića i Mirzu Hukeljića koji su angažovani na predmetu "Respiratori" proglasili su herojima mjeseca.

Ocijenili su da je povjerenje u pravosuđe BiH na historijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

“Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija”, naveli su.

Navode da su ova dvojica tužioca ustrajali uprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde.

“Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD”, poručili su iz ambasade SAD-a.

Dalje su u nastavku teksta naveli biografije ove dvojice tužioca što možete pročitati na ovom linku.

Važno je istaći da Džermin Pašić i Mirza Hukeljić vode predmet protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i ostalih optuženih u predmetu “Respiratori”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare