Ambasada SAD-a kritikovala stranke koje su “glasale protiv ključnih reformi”

Vijesti 25. mar 202215:39 > 16:12 2 komentara
Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopštenjem u petak prozvala političke stranke koje, kako je navedeno, dok pozivaju na ubrzano članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji glasaju protiv ključnih reformi.

“Sjedinjene Američke Države bi podržale koordinirane korake političkih stranaka za postizanje kandidatskog statusa za Europsku uniju”, poručili su iz ambasade.

Dodali su kako političke stranke koje “pozivaju na ubrzano članstvo istog dana kada glasaju protiv ključnih EU reformi nisu iskrene i ozbiljne u smislu poboljšanja života ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju”.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma naroda.

Međutim, Dom naroda nije potvrdio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog SDP-ovog delegata Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH. Grupa delegata iz HDZ BiH odbila je podržati Bećirovićev prijedlog.

Glasanje je komentirao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, izrazivši razočarenje odbijanjem ključnih reformi koje su potrebne za kandidatski status.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare