Ambasada SAD-a o funkciji policijskog komesara u HNK

Vijesti 15. jun 202215:38 1 komentar
Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je kao neuspjeh političkih lidera nedostatak policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u protekle tri godine, naglasivši kako Bosna i Hercegovina treba policiju neovisnu od političkog utjecaja.

“Bosna i Hercegovina treba profesionalnu, neovisnu policiju slobodnu od neprimjerenog političkog utjecaja, koja je odgovorna prema javnosti. Činjenica da Hercegovačko-neretvanski kanton preko tri godine nema policijskog komesara predstavlja neuspjeh političkih lidera u pružanju podrške javnoj sigurnosti i stabilnosti”, poručili su iz ambasade.

Naglašavaju kako je ključno da se riješi zastoj, te pozivaju kantonalnu vladu i skupštinu da usmjere pažnju na to na način koji osigurava funkcionalnost i profesionalnost policijske uprave bez uvođenja etničkih podjela ili paralelnih struktura.

Podsjećamo, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici u Mostaru usvojila, glasovima vladajuće većine HDZ i SDA, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ovog kantona. Prema tekstu, koji je usvojen u Skupštini u HNK se uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare