Ambasada SAD-a podržala Schmidtov poziv parlamentarcima

Vijesti 09. dec 202120:01 1 komentar
FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je parlamentarcima uputio pismo tražeći da usvoje zakon kojim bi se sankcioniralo negiranje genocida, a kako bi se prethodno nametnuti zakon ukinuo.

“Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Herzegovine da poslušaju poziv Visokog predstavnika Christiana Schmidta za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja”, poručeno je iz ambasade.

Naglasili su kako SAD snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču bh. građana.

“Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako će uspostavljanje institutcionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde osigurati da sve žrtve dobiju poštivanje koje zaslužuju.

 

Christian Schmidt je poručio kako bi cijenio namjeru Parlamenta da se izmjene Krivičnog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština Bosne i Hercegovine. Zakon koji je donesen u julu 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini”, naglasio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare