Ambasada SAD-a: Ton Čavarinog pisma upućenog Schmidtu je arogantan

Vijesti 12. avg 202216:50 > 16:543 komentara
Podijeli:
Izvor: Ambasada SAD-a u BiH

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država reagirali su danas povodom izjave predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare u vezi sa popustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, uputivši pitanje ovom zvaničniku "koje su korake on i njegove kolege poduzeli kako bi riješili problem nepostojanja konsenzusa i šta su učinili po pitanju ublažavanja tenzija". Stavove iz pisma upućenog visokom predstavniku Christianu Schmidtu nazvali su "arogantnim”.

“Izjava predsjednika Federacije BiH, gospodina Marinka Čavare, od 10. augusta u vezi sa njegovim propustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, ne samo da predstavlja njegovu ličnu neodgovornost, nego ukazuje na dublji problem – da su politički lideri ove zemlje odbacili obaveze koje imaju prema građanima BiH”, poručili su iz ambasade.

Uz napomenu kako je Čavara ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog “neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti”, iz američke ambasade pitaju:

Kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti? Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?”.

Pozdravlja se predanost predsjednika Federacije BiH vršenju vlastitih dužnosti ka imenovanju četiri sudije Ustavnog suda FBiH, koje je danas najavio u pismu upućenom visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Ipak, kritikovan je ton kojim je pismo napisano i nazvan “arogantnim”, a tumačenje činjenica iz pisma “krajnje jednostrano”.

Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH”, naglašava se u saopštenju.

Iz ambasade ističu kako Bosna i Hercegovina treba funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou kako bi napredovala ka euro-atlantskim integracijama, te kako su pozitivne promjene i reforme nemoguće bez stabilnosti.

“To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njhovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH. Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je danas pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu, obavijestivši ga kako namjeravat imenovati četiri sudije Ustavnog suda FBiH, a nakon što je Schmidt uputio prije nekoliko dana pismo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, kako bi zatražio hitno imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar