Ambasada SAD o sjednici NSRS na kojoj će biti razgovarano “o rješenjima za BiH”

Vijesti 05. maj 202107:54 > 08:042 komentara
Izvor: Ambasada SAD-a u BiH

Narodna skupština Republike Srpske pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. maja, "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U dokumentu navode da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje".

U inicijativi navode da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata”, te pozivaju “FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH”.

U komentaru za N1 o ovoj sjednici i njenom dnevnom redu, iz Ambasade SAD su poručili da je njihov stav po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

“Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, rekli su za N1 iz Ambasade SAD.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković kazao je jučer da je “na sceni ponovno bildanje političkih mišića Milorada Dodika na nacionalnim temama, što SNSD radi već 15 godina i sada se pripremaju za izbornu godinu”.

“PDP neće učestvovati u razgovorima o navodnom mirnom razlazu i Dodikovim pokušajima da nametne te teme da bi politički profitirao”, rekao je.

Vuković kaže da će i poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati itekako šta da kažu na ovu temu.

On je ponovio stav počasnog predsjednika PDP-a, Mladena Ivanića, da se eventualno u budućnosti može razgovarati samo sa onima koji mogu reći Republika Srpska, ne eres, da su entiteti nešto što je garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom i da se moramo kratati u tom okviru, koji je jedina realnost na prostoru BiH.

“Vidimo da Dodik ponovo pokušava i da lansira priče o nekim stranim službama, stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima, britanskim obavještajcima… Tu priču, koja je ponavljačka već petnaestak godina, ocijenjujem degutantnom. Među nama nema ni domaćih izdajnika, ni stranih plaćenika i ta priča je samo neuspješni pokušaj da na uštrb PDP-a podignu rejting SNSD-a koji je u stalnom padu”, zaključuje Vuković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar