Ambasada SAD osudila poteze HDZ BiH, SNSD i SDA u Domu naroda

Vijesti 26. apr 202217:49 > 18:10 18 komentara
N1

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je osudila poteze političkih stranaka u Domu naroda BiH, navodeći da oni predstavljaju "zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze".

“HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente”, naveli su iz ambasade SAD.

Također su osudili odluku SDA da “zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu”, navodeći da je ona također bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija.

“Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje”, istakli su.

Ambasada je pozvala političke stranke da se, “umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija” fokusiraju na ostvarive reforme i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

“To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR. Bh. lideri imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare