Ambasada SAD pozdravlja diskusiju o radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona

Vijesti 31. mar 202116:58 > 17:08 0 komentara
Ambasada SAD-a u BiH
Ambasada SAD-a u BiH (FENA)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozdravila je diskusiju u Predstavničkom domu BiH o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i o potrebi uključivanja Centralne izborne komisije, civilnog društva i drugih zainteresiranih strana u proces izborne reforme.

Iz ambasade su potvrdili i to da je održan sastanak sa liderima stranaka na ovu temu.

“Parlament i Vijeće ministara trebaju završiti proces bez dodatnih odlaganja kako bi započeo ozbiljan rad na ključnim izbornim reformama,” poručeno je iz ambasade.

Ipak, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na danas održanoj sjednici je odgodio izjašnjavanje o prijedlogu Zaključka o formiranju Interresorne radne grupe čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma, Predstavničkog i Doma naroda BiH.

Zastupnici su prihvatili usuglašeni prijedlog klubova SDA, SNSD i HDZ BiH, da se o svim prijedlozima koji su izneseni tokom diskusije kao i o formiranju Interresorne radne grupe ne izjašnjavaju nego da prijedloge zaključaka upte na Zajednički kolegij na razmatranje i očitovanje.

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler također se oglasio ovim povodom te je pozdravio “dinamičnu raspravu” o formiranju ove radne grupe naglasivši kako ovo tijelo mora biti inkluzivno i transparentno u svom radu.

“Važno je da se ne gubi previše vremena na uspostavljanju ove Interresorne radne grupe”, istakao je Sattler.

Inače, Sattler i američki ambasador Eric Nelson su se danas sastali sa liderima SDP, Naroda i pravde, i Naše stranke kako bi razgovarali o tome šta se može učiniti tokom ove neizborne godine kako bi se došlo do “slobodnijih i korektnijih izbora kroz transparentan proces izborne reforme, koji će smisleno uključivati sve zainteresirane strane, kao i druge reforme koje će zaštititi prava građana i put BiH ka EU”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!