Ambasada SAD za N1: Prijetnje o disoluciji BiH neprihvatljive i antidejtonske

Vijesti 12. maj 202120:19 0 komentara
Facebook

Postupci ili prijetnje koje su povezane sa disolucijom Bosne i Hercegovine su antidejtonske i podrazumijevaju potencijalne posljedice. Takve aktivnosti niti su prihvatljive niti su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, prema kojima niti jednom od entiteta nije dato pravo na otcjepljenje, navode iz Američke ambasade u BiH za N1.

U odgovoru na upit N1 o zaključcima usvojenim na sjednici NSRS još dodaju:

“Sjedinjene Američke Države ostaju snažno opredjeljene za Bosnu i Hercegovinu koja je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država, sa neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnošću koja je najbolje zagarantovana pod okriljem Euro atlantske zajednice.

Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine. Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice”.

Za kraj su poručili:

“Pozivamo sve u BIH da se fokusiraju na izgradnju uzajamnog povjerenja koje je neophodno da bi svi građani mogli uživati u mirnoj budućnosti, te dajemo punu podršku građanima i liderima u poduzimanju svrsishodnih aktivnosti koje doprinose pomirenju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!