Ambasador Kine uručio donaciju Bolnici Srbija; Dodik: “Dokaz prijateljstva”

Vijesti 10. jun 202113:47 0 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom. Razgovarali su o jačanju saradnje u svim oblastima, posebno su od kako je počela pandemija korona virusa, pojačali saradnju u oblasti zdravstva, poručio je Ji Ping.

Prošle godine kad je Kina prolazila kroz najteže trenutke u borbi protiv epidemije, dobili smo podršku od predsjedavajućeg Dodika i drugih prijatelja u BiH, naročito u RS. Epidemija i virus su još tu i kineska vlada podržava napore ovih ljudi u borbi protiv toga“, istakao je Ping.

Bolnici Srbija u Istončnom Sarajevu Kina je donirala cito komoru, a Ji PIng je poručio da “svim ljudima u Istočnom Sarajevu, odnosno RS i BiH želi dobro zdravlje” te je uputio nadu da će se svi čuvati sve do završetka trenutne epidemije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas potpisala ugovor sa Kinom u vezi sa nabavkom 500.000 kineskih vakcina Sinopharm, a ambasador Kine u BiH je rekao da nema mnogo detalja o tome zbog toga što je tu riječ o komercijalnoj nabavci.

Krajem aprila ove godine kineska vlada je donirala BiH 50.000 kineskih vakcina preko Ministarstva civilnih poslova, a istovremeno dva entiteta su u intenzivnom kontaktu sa kompanijom Sinopharm. Naša ambasada nije puno uključena u ovu nabavku, jer je riječ o komercijalnoj nabavci. Svakako podržavamo takvu saradnju“, izjavio je Ji Ping.

Javnosti se nakon donacije cito komore obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH te je kazao kako je ovaj poklon Bolnici Srbija od Kine dokaz dobrog prijateljstva, koje se, kako je istakao, gradi svakodnevno.

Do kraja mjeseca će u RS stići još 80.000 Sinopharm vakcina i time će biti zadovoljena vakcinacija“, rekao je Dodik.

Kazao je i kako takvi aparati poput današnjeg poklona postoje u bolnicama u RS, ali da je ovo jedan od najsavremenijih.

Koliko sam čuo, taj aparat košta oko 25.000 maraka, ali je veoma važan funkcionalno. Dosadašnja komora se često kvarila i predstavljala opasnost“, dodao je.

Istakao je i da u RS imaju niz projekata koji su pokrenuti sa Kinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!