Ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

Vijesti 08. maj 202119:41 > 19:4514 komentara
Izvor: RTRS

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da je Ruska Federacija principijelnog stava da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a "kako bi narodi u BiH sami odlučivali o svojoj sudbini" i da u svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čiji je garant.

“Rusija želi igrati pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branićemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH branićemo njihova prava, a, takođe, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH”, rekao je Kalahukov novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik postao vaga u balansu snaga u BiH što je anahroni instrument”.

Govoreći o “non-paperu”, ruski diplomata je rekao da je postalo vrlo zanimljivo da “neki spoljni faktori uvijek misle u ime ljudi koji žive na Balkanu, pišu neke papire, prijedloge…”

“Želim odlučno reći da Ruska Federacija uvažava spoljnopolitičke prioritete BiH i nikako ne želi da se miješa u te stvari, posebno kada je riječ o integraciji u EU. Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH”, naveo je Kalabuhov.

On je istakao da BiH mora imati mogućnosti i razvoja odnosa sa Ruskom Federacijom i sa svim drugim međunarodnim partnerima koji su bitni za BiH, a da je put BiH u EU stvar njenih konstitutivnih naroda i Evropske komisije kako će se to biti.

Govoreći o međunarodnom pravu, Kalabuhov se osvrnuo na govor ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u UN kada je naveo da se sada pojavljuju dvije tendencije – jedna međunarodno pravo, za koje se i Rusija zalaže, a druga tendencija je kreiranje poretka zasnovanog na pravilima, a što je zamjena za međunarodno pravo.

On je podsjetio da se međunarodno pravo zasniva na nizu takvih pravila koja su dogovorena na univerzalnim platformama i podržavaju najširu saglasnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar