Ambasador SAD-a pozvao na daljnje pomirenje povodom godišnjice opsade Sarajeva

Vijesti 05. apr 202218:40 > 18:43 4 komentara
N1

"Na današnji dan, prije 30 godina počela je opsada Sarajeva", rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u videoporuci objavljenoj na Twitter profilu ambasade te države, napominjući da je obaveza svih nas da kroz sjećanje na 1.425 dana dugu opsadu nastavimo da radimo na pomirenju.

“Danas odajemo priznanje snazi, čvrstini i otpornosti stanovnika Sarajeva koji su 1.425 dana bili izloženi teroru i stalnim napadima. Danas se prisjećamo i odajemo počast svim civilnim žrtvama koje su ubijene tokom najduže opsade modernog doba. Naša je zajednička dužnost da pamtimo ovu strašnu tragediju, priznamo je i odamo počast žrtvama te nastavimo zajedno raditi na promociji pomirenja. Pozivam vas danas da se prisjetite ovog tragičnog perioda prošlosti, njegove kontinuirane prisutnosti među nama i onoga što treba svi da uradimo da bismo izgradili bolju budućnost za BiH”, rekao je ambasador u videoporuci.

Obilježavanje 30. godišnjice opsade glavnog grada BiH počelo je u ponedjeljak, 4. aprila, a trajat će sve do 9. aprila. Tokom tog perioda građani i posjetioci Sarajeva moći će da posjete brojne izložbe, instalacije, izvedbe i koncerte, kao i mnoga predavanja na tu temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare