Ambasadori Kvinte: Odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, nema opravdanja

Vijesti 25. maj 202216:38 > 17:07 3 komentara
n1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković učestvovali su danas na sastanku sa ambasadorima Evropske unije, OSCE, SAD, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije.

Na sastanku se razgovaralo o blokadi finansiranja Općih izbora 2022. godine.

“Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo”, kazala je ministrica Turković.

Dodala je da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta.

“Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta”, kazala je Turković.

Na sastanku je, dodaje, predloženo da se već na sutra na sjednici ponovo predloži odluka koja su ministri iz HDZ prošli put odbili.

“Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora, jasne su poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku,” kaže Turković.

Oglasili su se i iz Ambasade SAD-a u BiH kazavši da Vijeće ministara BiH ima pravo da odobri sredstva za izbore iako budžet nije usvojen. Poručili su da “nema vremena niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja”.

“Član 11 Zakona o finansiranju institucija navodi kako Vijeće ministara može tokom privremenog finansiranja, donijeti posebnu odluku kojom se odobravaju rashodi.Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH”, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare