Ambasadorica SAD-a kritikovala sve strane, ali istakla da nisu podjednako krivi

Vijesti 11. maj 202218:37 1 komentar
Linda Thomas-Greenfield (N1)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield se zahvalila visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu na izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a.

“Vaše procjene su nevjerovatno vrijedne. Osigurali ste da međunarodna zajednica bude informisana o situaciji na terenu. Uradili ste posao vrijedan divljenja u teškim okolnostima, a posebno pošto je sigurnost Evrope ugrožena brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine”, kazala je Thomas-Greenfield.

Ona je podcrtala da je Dejtonski mirovni sporazum ostao “ključan za mir i stabilnost”.

“Suverenitet BiH je prioritetan i neupitan. Ali kao što smo danas čuli, ova teško izborena stabilnost je ugrožena. Slažemo se sa ocjenom visokog predstavnika da je ovo opasan put za sve građane BiH i šire regije. Lokalni politički lideri koriste zapaljivu retoriku, prijeteći da će spriječiti ili bojkotirati izbore, i odbijaju se uhvatiti u koštac s korupcijom. SAD osuđuju ovo ponašanje”, poručila je američka ambasadorica.

“Konkretno, svi bi trebali biti zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i Replika Srpska da blokiraju državne institucije u sprovođenju volje naroda i da oduzmu nadležnosti državi. Vlasti Republike Srpske također rade na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionalnog poretka započetih i uspostavljaju paralelne okvire”, dodala je Thomas-Greenfield.

“Želim da budem jasna – ove aktivnosti su nedemokratske, eskalirajuće, nisu u duhu ni slovu Daytona i ugrožavaju zdravlje, prosperitet i budućnost cijele zemlje i njenih građana”, podcrtala je.

Također je istakla da su pozivi “političkih predstavnika bosanskih Hrvata”, kakao je kazala, na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije također “opasni i mogli bi potkopati mir i sigurnost u regionu”.

“Nažalost, svi etnonacionalistički lideri, uključujući i bošnjačke stranke, odlučili su iskoristiti korupciju, strah i podjele kako bi ostali na vlasti. Oni su iznutra narušili povjerenje u institucije zemlje. Svi lideri zemlje snose odgovornost za izazove sa kojima se sada ona suočava. SAD žale zbog sve većih podjela i retorike koju političke stranke koriste za podsticanje tenzija i odvraćanje pažnje od drugih pitanja, uključujući raširenu korupciju. Cijenimo napore visokog predstavnika da smiri ove tenzije i ohrabri strane da ih riješe kroz dijalog”, kazala je na kraju ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare