Ambicije ne nedostaje: U ovom bh. gradu na krizu gledaju kao na šansu

Vijesti 08. okt 202219:08 0 komentara
N1

Spremnost da donose nove korake, te da krizu gledaju kao šansu, odavno karakteriše privrednike u Tešnju. Iako je ova Općina površinski mala, ona je među lokalnim zajednicama čiji su privredni rezultati vrijedni pažnje. Iz Tešnja nam tako dolaze i poslastice i oprema za vojsku.

Domaći bh. proizvod. U toku je njegovo pakovanje. A tu je još jedan proizvod spreman za tržište. Od Flipsa do Napolitanke – sve su to proizvodi tešanjske firme AS.

Pravljenje kora, sortiranje i pakovanje radi se automatizovano. Radnici pomno prate proces.

“Ove godine smo kupili novu liniju, vrijednost je dva miliona KM. Naši kapaciteti su 350 kg na sat, radimo u dvije smjene. Proizvodnja je pet tona za jedan dan”, kaže Alma Kruškić, rukovodilac proizvodnje AS Jelah.

Posebna privredna priča godinama se piše u Tešnju. Brojna postrojenja, različite kompanije. Nekada su bili poznati samo po pumpama, Unico filteru i firmi Pobjeda.

“Imamo sada kompanije iz sektora namještaja rade obradu drveta gotove i polugotove proizvode, imamo naftnu industriju, prehrambenu, tako da… Proizvodimo za različite svjetske brendove… proizvodimo za dosta različitih međunarodnih kompanija”, kaže Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Tešanj.

Sve ove kompanije predstavile su se na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju. Da nam mnogo toga dolazi iz ove Općine dokaz je i firma Danial's. Specijalizirani su za prodaju i distribuciju oružja i specijalne opreme.

“Svoje proizvode prodajemo na tržištu BiH putem naših maloprodaja, ali i putem javnih nabavki… i direktnih prodaja kupcima. Ima li izvoza? Da, ima i izvoza”, kaže Andisa Kubat iz firme Danial's Tešanj.

Poduzetnički duh ovdje vlada i među mladima. Vidljivo je to u firmi SV Energija. Bave se projektovanjem i izgradnjom fotonaponskih panela.

“Sve je veća zainteresovan u kantonu, Federaciji i državi. Vidimo budućnost u ovom proizvodu. Trenutno u BiH nema proizvođača fotonaponske opreme. To je vaša ambicija? Tako je, to nam je ambicija!”, kaže Smajo Bešić iz firme SV Energija Tešanj.

Ambicija u Tešnju ne nedostaje. Oni i aktuelnu krizu gledaju kao novi izazov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!