Američka ambasada se oglasila o prijetnjama visokom predstavniku Schmidtu

Vijesti 21. apr 202215:27 > 15:43 1 komentar
Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oštro je osudila prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu koje su odaslane s jučerašnjeg okupljanja u Banjoj Luci, nazivajući ih “odbojnim i neopravdanim”.

“Sjedinjene Države podržavaju slobodu govora i mirnog okupljanja. Po svemu sudeći, većina građana koja se okupila u Banjoj Luci na takozvanom protestu “Sloboda” je odgovorno koristila ova prava. Nažalost, jasno je iz video snimka s ovog događaja da drugi nisu, uključujući i one koji su izveli pjesmu kojom se prijeti nasiljem visokom predstavniku”, poručili su iz ambasade.

U saopštenju se dodaje da bez obzira na bilo čije mišljenje o visokom predstavniku, “prijetnje nasiljem protiv njega u bilo kojem obliku, uključujući i pjesmu, su odbojne i neopravdane”.

“Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je osuditi ga i poduzeti korake da ga zaustavi, a ne oprosti”, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg skupa u Banjoj Luci, skupina harmonikaša je u prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Predsjednice RS Željke Cvijanović pjevala: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”.

Skandalozno: Prijetnje smrću Christianu Schmidtu, Dodik se smješkao

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare