Američka ambasada: Razočaravajući potez HDZ-a

Vijesti 26. maj 202215:25 1 komentar
Foto: Dursun Aydemir/ Anadolija

Na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH objavljena je reakcija na današnje nedonošenje odluke o finansiranju izbora.

“Razočaravajuće je što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati finansiranje za izbore 02. oktobra.” stoji u objavi amerilke ambasade.

Podjsetimo, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora u oktobru na što su prethodno pozvale i ambasadori Kvinte.

Sam ministar Bevanda demantirao je da je on krivac.

Tijekom trajanja današnje sjednice Vijeća ministara BiH u medijima se pojavila informacija da sam blokirao donošenje odluke o financiranju općih izbora. Od same činjenice da se vijest pojavila dok je sjednica još trajala važnije je što je u javnosti objavljena netočna, neprovjerena i zlonamjerna informacija”, napisao je Bevanda.

Na današnji ishod reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kako je rekla, usvajanje Dokumenta o okvirnom budžetu je dobra stvar, ali loše je što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora.

“Svima je jasno da se ugrožavaju osnovna demokratska prava građana i pitanje je do kada će građani ovu obstrukciju tolerirati?”, zaključila je Turković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare