Američki analitičar: Otvoreni Balkan opasna inicijativa, BiH je na meniju

Vijesti 17. nov. 202120:213 komentara
Podijeli:
Izvor: Kurt Bassuener (Glas Amerike)

Ekspert za Balkan i analitičar iz SAD-a Kurt Bassuener u razgovoru za Glas Amerike zaključio je kako je opasna inicijativa Otvoreni Balkan sa sadašnjim političkim akterima. Dodao je kako se Bosna i Hercegovina nalazi na meniju.

Bassuener je naveo kako bi bilo potrebno zamijeniti cjelokupnu političku garnituru na Zapadnom Balkanu.

“Posebno ako im oduzmete osnovnu političku alatku – prijetnju sukobima. Naravno, uvesti sankcije protiv njih i udariti ih po novčaniku. I proglašavati ih personama non gratama. Mi to ne želimo jer bi bilo destabilizirajuće. Ali, nemate nikakav napredak bez destabilizacije onoga što već postoji”, ocijenio je američki analitičar.

Dodao je kako se uvećava uticaj Rusije, Kine, Turske i Zaljevskih zemalja u regionu. “Oni u ovoj igri mogu biti bolji jer se ne pretvaraju da imaju standarde. Mi ih imamo, ali ih izdajemo. I zato gubimo kredibilitet u regionu”, jasan je Kurt Bassuener.

Ekspert za Balkan ističe kako SAD pod idejom “Otvorenog Balkana” prihvata Aleksandra Vučića koji simbolizuje “Srpski svijet” ili veliku Srbiju ili Edija Ramu koji želi biti čovjek koji predstavlja sve Albance.

Na pitanje Glas Amerike gdje je u svemu tome Bosna i Hercegovine, Bassuener odgovara: “Na meniju!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar