Američki ekspert: Linija razgraničenja Istoka i Zapada mogla bi ići kroz BiH

Vijesti 26. okt 202220:36 8 komentara

Američki ekspert za Balkan Daniel Serwer kazao je u Pressingu da bi u budućnosti na Balkanu mogla biti uspostavljena linija razgraničenja između Zapada i Istoka. Dodao je da bi ta linija mogla prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu, međuentitetskom linijom, i tada bi bila ugrožena cjelovitost države. "Nisam siguran da ćemo moći cijelu BiH izvesti na Zapad", kazao je profesor američkog univerziteta Johns Hopkins.

Šta je američka strategija na Zapadnom Balkanu?

Zapadna strategija na Balkanu je zasnovana na tome da Srbija može biti sila stabilnosti, zapadne orijentacije, cijeloga regiona. Mislim da je to bilo pogrešno. Linija između Istoka i Zapada bi mogla biti povučena kroz Balkan i Srbija bi sa svojim liderstvom, po mome uvjerenju, tada izabrala Istok i Rusiji. Ako Rusija ne uspije u Ukrajini, onda će Srbija izabrati Kinu. Tako to oslanjanje na Vučića ne vidim nikakve dokaze da je to bila uspješna politika.

Kuda bi ta linija mogla ići kroz Balkan, profesore?

Postavi li ste dobro pitanje. Veliko je pitanje da li će linija ići međuentitetskom linijom ili će BiH biti dio Zapada. Nema nikakve sumnje da većina građana BiH želi Zapad, ali nisam siguran da Dayton, koji je na vlasti ostavio zaraćene snage, da ćemo moći cijelu BiH izvesti na Zapad. Možda bi mogla ostati neka “buffer” (neutralna) zona. Veliko je pitanje i hoće li Crna Gora ići za Srbijom? Hoće li Kosovo biti podijeljeno? Jako bih volio da se Srbija pridruži Zapadu.

Dodik kaže da ima podršku 10 zemalja za proglašenje nezavisnosti entiteta RS?

Mislim da Dodik ima podršku Rusije i ja bih to ozbiljno shvatio. Mislim da ne bi niko prihvatio nezavisnost Republike Srpske i ona bi se tada pripojila Srbiji. Šta bi Washington i Bruxelles uradili tada, ne mogu vam reći, ali oni nikada ne bi priznali nezavisnu Republiku Srpsku. Bojim se da budućnost izgleda dosta mračna ako se ova linija povuče međuentitetskom linijom. Mnogo bolje bi bilo kad bi se cijela Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo priključili Zapadu.

Šta ako republikanci dobiju kontrolu u Kongresu, kakav će biti njihov odnos prema BiH?

Mislim da američka administracija neće promijeniti politiku, ali postoje određeni republikanci koji su otvoreniji za srpski nacionalizam. Mogli bi tada vidjeti povratak nekih proruskih, prosrpski osjećaja.

Imate li ikakvu utjehu za građane Bosne i Hercegovine?

Moje riječi utjehe su da građani BiH imaju priliku birati, imali su priliku na prethodnim, kao što će imati i na sljedećim izborima. Oni mogu uticati da se izabere pravac i to rade glasanjem, izlaskom na ulice, razgovorima u parlamentima. Želim podvući jednu stvar – vaša sudbina je u vašim rukama, a ne u rukama Amerikanaca ili Evropljana. Mi možemo otvoriti vrata, a na vama je da iskoristite tu priliku.

Da li će Schmidt dodijeliti državu vojnu imovinu entitetima?

Mislim da je moguće, a jedan od razlog zbog čega Schmidt prijeti je što strane predugo nisu riješile ovo pitanje. Političke sile koje djeluju protiv ujedinjene BiH su jake i tu nema sumnje, ali postoji sve jači osjećaj koji ide u pravcu građanske BiH koja će odlučivati o svojoj sudbini i da se ne čeka da to urade Amerikanci ili Evropljani.

Hoće li biti ugrožen mir u Bosni i Hercegovini?

Mislim da postoji realan rizik od pojave nestabilnosti u BiH ako Dodik napravi korake ka nezavisnosti. Ne znam da li bih to nazvao ratom, ali je to nepredvidljivo. Neprihvatljivo je što prijeti suverenitetu države i to je bio razlog za prošli rat, ne vidim zašto ne bi bio (razlog) i za budući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare